Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunţătorul achitat, Bucur condamnat Dosarul care l-a distrus pe comisarul Claudiu de la Transporturi

ro

07 Jun, 2011 00:00 3612 Marime text
Cazul care i-a distrus cariera de poliţist de succes a comisarului Claudiu Bucur, din cadrul Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa, a ajuns la final. În timp ce comisarul a fost condamnat pentru o şpagă de 15.000 de euro, denunţătorul său şi cel care i-a pus punct carierei în Poliţie, Alexandru Ion, a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Constanţa. Concret, completul de judecată format din preşedintele Alina Elena Marin a ajuns la concluzia că faptei de care este acuzat Alexandru Ion, respectiv favorizarea infractorului, îi lipseşte unul dintre elementele constitutive. În aceste condiţii, bărbatul a fost achitat.

Totuşi, nu la fel de uşor au scăpat Vasile Novac şi Iulian Florea, judecaţi alături de Alexandru Ion în dosarul care i-a distrus cariera comisarului Bucur. Novac a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunii de delapidare şi a fost condamnat la trei ani de închisoare. Judecătorii au dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, fixând un termen de încercare de cinci ani. La rândul său, Iulian Florea a fost găsit vinovat de complicitate la delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a fost osândit la doi ani de închisoare. La fel, executarea pedepsei i-a fost suspendată condiţionat, termenul de încercare fiind de patru ani. Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, cazul propriu-zis a debutat la Poliţia Transporturi Constanţa pe 21 noiembrie 2008, când poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au primit şi înregistrat plângerea SC Mittal SA Galaţi cu privire la furtul a două role de tablă de 40 de tone, pe care le expediaseră către o societate din Portul Constanţa Sud Agigea, dar care nu ajunseseră la destinaţie. Iar asta, în ciuda faptului că firma care s-a ocupat de transportul tablei prezentase documente potrivit cărora cele două role au fost predate societăţii din port.

Povestea rolelor sustrase

Cercetările au demarat în forţă şi, în urma activităţilor efectuate de poliţişti, a ieşit la iveală faptul că cele două role de tablă au fost încărcate în maşina unei societăţi de transport din Galaţi. La volanul maşinii se afla gălăţeanul Vasile Novac, de 37 de ani. Toate bune şi frumoase, numai că, odată ieşit pe poarta firmei la care lucra, poliţiştii spun că omul a transportat rolele la o adresă din Galaţi, în loc să plece cu ele spre Portul Constanţa Sud Agigea. Abia apoi, Novac a pornit spre Constanţa, unde s-a înţeles cu Iulian Florea, gestionar al firmei care trebuia să primească tabla, având funcţia de şef de tură. Cei doi au stabilit ca Novac să aducă documentele de însoţire a mărfii, iar Florea să pună ştampila, deşi, culmea, tabla rămăsese ascunsă în Galaţi. Conform anchetatorilor, documentele falsificate au fost prezentate atât societăţii expeditoare, cât şi celei de transport, iar prejudiciul astfel produs se ridică la 133.000 de lei. Din fericire, cele două role de tablă au fost descoperite în incinta unei societăţi din Galaţi, iar prejudiciul a fost recuperat. Iniţial, dosarul a fost instrumentat de comisarul Claudiu Bucur, care lucra la momentul acela la Poliţia Transporturi Constanţa şi care ar fi descoperit traseul tablei. Numai că, pe parcursul cercetărilor, se pare că, prin intermediul lui Dănuţ Mitiş, Bucur i-ar fi solicitat 15.000 de euro lui Alexandru Ion, astfel încât acesta să nu aibă probleme cu poliţia. Bucur a fost prins în momentul în care primea banii şi încarcerat în aceeaşi zi. Ulterior, el a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare, pentru luare de mită. Totodată, Mitiş a fost cercetat în libertate, pentru complicitate la luare de mită, şi a fost condamnat în cele din urmă la un an de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Sentinţa Judecătoriei Constanţa nu este definitivă, ci poate fi atacată în recurs.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • palaz 07 Jun, 2011 08:21 unde vedeti politist de succes? un spagar si nimic mai mult. plinge cineva dupa spaga care trebuia sa o imparta/