Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEDO achita, judecatorii constanteni condamna la loc

ro

05 Sep, 2009 03:17 1409 Marime text

cap_1.jpgCostică Dănilă, de 62 de ani, se luptă de mai bine de zece ani să-şi dovedească nevinovăţia

Situaţie halucinantă în instanţele constănţene. Deşi a câştigat la CEDO procesul cu Statul Român, instanţa europeană stabilind că a fost condamnat abuziv la închisoare, pentru luare de mită, Costică Dănilă, un bătrânel de 62 de ani, s-a trezit la un pas de a fi condamnat din nou, pentru aceeaşi infracţiune. „Norocul" lui, dacă se poate spune aşa, a fost că, între timp, a intervenit prescrierea faptei pentru care a fost deferit instanţei.

Coşmarul lui Costică Dănilă pare fără sfârşit. Achitat de două instanţe, dar condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, după ce a ieşit din arest, Costică Dănilă a început să-şi caute dreptatea la CEDO şi, culmea, a şi găsit-o. Pe 8 martie 2007, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că cetăţeanul nu a avut parte de un proces echitabil şi a condamnat România la plata sumei de 3.000 de euro, cu titlul de daune morale pentru suferinţele îndurate de bătrân în puşcărie. Coşmarul lui Dănilă a început în noiembrie 1995, când bătrânul a fost arestat în urma unui autodenunţ formulat de o anume Carmen Despa, patroana unei societăţi comerciale. La momentul respectiv, Costică Dănilă era director la Agenţia Credit Bank Eforie Sud şi a fost acuzat că ar fi primit suma de 500.000 de lei vechi şi bunuri în valoare 650.000 de lei vechi, în schimbul aprobării transferului unui dosar de credit de la agenţia din Cernavodă la cea din Eforie Sud. La finalul celor 29 de zile de arest preventiv din mandatul iniţial, judecătorii Tribunalului Constanţa au refuzat să prelungească starea de detenţie.

mita.jpgArestări succesive

Însă ulterior, omul a fost arestat din nou, pe 17 august 2000, fiind eliberat pe 5 septembrie 2000, iar perioadele de detenţie nu se opresc aici, Dănilă fiind încarcerat şi în perioada 14 august 2001 - 17 decembrie 2002, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a găsit vinovat de luare de mită şi l-a condamnat la patru ani de detenţie. Iar asta, în ciuda faptului că Tribunalul Constanţa şi Curtea de Apel îl găsiseră nevinovat şi reţinuseră faptul că denunţătoarea a fugit din ţară şi nu a fost prezentă în instanţă pentru a-şi menţine acuzaţiile. Totuşi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate lui Costică Dănilă. Instanţa europeană a pronunţat această soluţie având în vedere două aspecte relevate de Dănilă: faptul că nu a fost audiat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (cei care au decis condamnarea lui la patru ani de detenţie, deşi fusese achitat de alte două instanţe) şi faptul că denunţătoarea nu s-a prezentat, la rândul ei, în faţa judecătorilor. În urma hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului, pe 23 iunie 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de revizuire formulată de Costică Dănilă, a desfiinţat decizia nr. 2007 din 15 iulie 1998, pronunţată de Curtea Supremă de Justiţie şi a trimis cauza la Secţia penală a ÎCCJ pentru rejudecarea recursului Parchetului Curţii de Apel Constanţa, împotriva deciziei penale nr. 70 din 30 mai 1997 a Curţii de Apel.

La un pas de condamnare

La sfârşitul anului trecut, Înalta Curte a admis recursul Parchetului Curţii şi a trimis cauza la Tribunalul Constanţa, spre rejudecare. Dosarul a ajuns la Tribunal pe 11 februarie anul acesta, fiind înregistrat cu numărul 1456/118/2009. După mai multe amânări, pe 20 august, judecătorii l-au achitat pe Costică Dănilă pentru infracţiunea de luare de mită, dar nu pentru că ar fi nevinovat, ci pe motiv că, între timp, fapta pe care se presupune că ar fi comis-o s-a prescris. Instanţa a dispus confiscarea sumei de 500.000 de lei vechi şi contravaloarea bunurilor de 650.000 de lei vechi pe care bătrânelul de 62 de ani se presupune că le-ar fi primit. Totodată, judecătorii au dispus respingerea acţiunii părţii civile Carmen Despa, ca neîntemeiată şi l-au obligat pe Dănilă la plata sumei de 600 de lei. Nevenindu-i să creadă că a fost la un pas de a fi condamnat din nou într-un proces în care CEDO i-a dat dreptate şi că numai prescrierea faptei l-a salvat de închisoare, Costică Dănilă a atacat în apel decizia din august a Tribunalului Constanţa. În prezent, dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa, unde se va judeca pe 1 octombrie.

{mos_ri:CEDO,Judecatori}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii