Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Utilizarea fondurilor alocate minoritatilor nationale, verificata de Curtea de Conturi

ro

04 Feb, 2003 00:00 843 Marime text

S-a definitivat planul de actiune al controlorilor financiari

Analizarea dosarelor, cererilor si proiectelor depuse in cadrul Programului SAPARD si a utilizarii efective a banilor proveniti din acesta se inscrie pe lista de activitati a Directiei de Control Financiar Ulterior a Curtii de Conturi Constanta * Volumul pagubelor si al veniturilor suplimentar stabilite la bugetul public, constatate in urma celor aproape 200 de controale intreprinse anul trecut, se ridica la suma de peste 970 miliarde lei * Directia de Control Financiar ar putea verifica si activitatea partidelor politice

Una dintre institutiile de control financiar din judet care actioneaza strict in acest domeniu este Curtea de Conturi Constanta. Impartita in doua compartimente, Directia de Control Financiar Ulterior si Colegiul Jurisdictional, Curtea de Conturi reprezinta un organism complex, a carui activitate este de maxima importanta pentru disciplina financiara a tuturor institutiilor publice, a regiilor si societatilor comerciale private constantene. "Pe parcursul anului trecut, angajatii Directiei de Control Financiar Ulterior a Curtii de Conturi Constanta au incheiat aproape 200 acte de verificare. Dintre acestea, 123 s-au desfasurat la institutii publice, peste 35 la regiile autonome si la societatile comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, in timp ce aproape 40 de controale s-au desfasurat la societatile comerciale al caror capital este majoritar sau integral privat", ne-a declarat directorul din cadrul DCFU, Lucian Bors. "Volumul pagubelor constatate si al veniturilor suplimentar stabilite la bugetul public (majorari si penalitati de intarziere etc.) a depasit suma de 970 miliarde lei. Acesti bani provin, in principal, de la institutiile publice, 855 miliarde lei, societatilor comerciale private corespunzandu-le 65 miliarde lei. Numarul persoanelor stabilite raspunzatoare pentru prejudiciile cauzate a fost de aproape 120, din care 109 detineau functii de conducere la momentul controlului, cum ar fi director general, director economic, manager, contabil sef, ordonator de credite etc.", a adaugat Lucian Bors. Conform precizarilor acestuia, "in primele trei trimestre ale acestui an, Directia va efectua controale la unitatile bugetare (scoli, unitati militare, unitati de Politie) in ceea ce priveste executia bugetara pentru anul 2002. In ultimul trimestru al lui 2003 vor fi efectuate verificari la societatile comerciale private, in ceea ce priveste achitarea obligatiilor catre stat, si la cele cu capital de stat, in ceea ce priveste administrarea si evolutia patrimoniului acestora". Ca o noutate, anul acesta, inca din ianuarie, controlorii financiari constanteni au inceput si vor inspecta in continuare utilizarea fondurilor SAPARD. "Se vor verifica dosarele, cererile de finantare si proiectele prezentate. Din toamna, vom controla si utilizarea efectiva a banilor acordati prin intermediul acestui program de finantare. Acest control va fi diferit de celelalte pe care le efectuam, el fiind unul de audit, finantatorul urmand sa fie informat cu privire la utilizarea fondurilor acordate", ne-a explicat directorul DCFU a Curtii de Conturi Constanta.

Personalul Curtii de Conturi a fost suplimentat

Un alt element nou in planul pentru anul acesta al Directiei de Control Financiar Ulterior este verificarea legalitatii si a realitatii fondurilor alocate de la bugetul de stat minoritatilor nationale. Dupa cum a mentionat Lucian Bors, "aceasta actiune va demara din aceasta luna si va cuprinde controale la Uniunea Democrata a Tatarilor si la Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani". Printre institutiile care urmeaza a fi verificate de catre Curtea de Conturi Bucuresti se numara si partidele politice, perioada de control fiind lunile octombrie si noiembrie, in Constanta urmand sa se desfasoare astfel de activitati la filialele partidelor politice numai daca se va primi un astfel de ordin de la centru. Daca acest lucru se va concretiza, controlorii financiari vor putea analiza modul de utilizare a subventiilor primite de partide de la buget atat din punctul de vedere al noii legislatii, cat si al cadrului legislativ existent in prezent. Personalul Curtii de Conturi a Romaniei a fost suplimentat, la inceputul anului, cu 100 de angajati, dintre care 85 de controlori, un numar de 50 dintre acestia urmand sa lucreze in structurile din teritoriu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii