Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 01 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cupşa, tartorul Canalului

ro

17 Nov, 2008 02:47 4800 Marime text
deschidere.jpg# CN ACN scoate la licitaţie două terenuri închiriate în luna august pentru aproximativ 50.000 de euro lunar # Chiria depăşeşte cu mult preţul de vânzare al suprafeţelor de pământ

Aşa cum vă arătam în ediţia de sâmbătă a cotidianului nostru, continuăm să vă prezentăm modul în care Ovidiu Cupşa crede că se conduce o companie a statului, mai ales una de interes naţional.

Venit la şefia Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA după debarcarea democratului Valentin Zeicu, Cupşa a făcut în aşa fel încât credinţa generală să fie că ACN-ul este averea lui, pe care o poate manevra după bunul plac. Cum terenurile sunt cel mai de preţ bun al unei firme, iar afacerile imobiliare sunt în trend, Ovidiu Cupşa a trecut la atac şi a început să jongleze cu licitaţiile având ca obiect închirierea terenurilor de pe malul Canalului Dumăre-Marea Neagră. Vocile din jurul său spun chiar că şeful cel mare şi-ar lua comisioane grase pentru contractele atribuite prin licitaţii. Însă, bârfele circulă, iar Cupşa merge mai departe, fără a fi întrebat de nimic. Ba, mai mult, pentru a se proteja, spune cui este sau nu interesat despre relaţia extraordinară pe care o are cu superiorul şi colegul său de partid, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. De altfel, Orban este cel care l-a şi înscăunat pe Cupşa. În nenumărate rânduri am prezentat modul în care liberalul ştie să aranjeze licitaţiile. Spre exemplu, la începutul lunii august a acestui an, ACN-ul a scos spre închiriere patru terenuri: două în zona Cernavodă, unul în Agigea şi unul în perimetrul Ovidiu-Lumina. Evident, anunţul public pentru licitaţia cu pricina invita agenţii economici interesaţi să cumpere caiete de sarcini şi să-şi depună ofertele într-un anumit termen pentru a putea participa la procedură.

Le place cu „mână moartă“

Însă reprezentanţii legali ai grupului de firme Comprest Util au fost împiedicaţi până în ultimul moment să-şi achiziţioneze documentaţia şi să se înscrie în luptă. Secretara lipsea de la apel şi, astfel, nu avea cine să înregistreze oferta. Cu doar 15 minute înainte de expirarea termenului, după îndelungi parlamentări, societatea comercială şi-a atins scopul şi s-a înscris la licitaţia pentru terenuri pe malul Canalului. Printre acestea se aflau şi două suprafeţe mari, în Agigea şi Ovidiu-Lumina, denumite în acte „teren CDMN, mal stâng km: 0+000 – 0+505“ şi „teren depozit de pământ D6 CPAMC, mal stâng km: 9+605 – 10+790“.  Ziua licitaţiei a venit, iar agenţii economici s-au prezentat la sediul ACN. Din cauza lipsei ofertelor, procedura pentru cele două terenuri cu suprafeţe mari a fost reluată. Trei firme s-au luptat pentru cele două loturi din Cernavodă: SC VHS Yacht Building, SC Avemar SRL şi Cleo Expert Consulting SRL. Ambele terenuri au fost adjudecate de acelaşi ofertant, societatea VHS Yacht Building, patronată şi reprezentată de Horia Bud. Societatea înfiinţată anul acesta îi are ca  asociaţi pe Bud şi pe Virgil Cacioianu. Acesta din urmă este implicat şi în Avemar SRL, al cărei unic acţionar este. Cu alte cuvinte, cei doi ofertanţi şi-au făcut jocurile unul celuilalt, iar şeful Cacioianu şi-a trimis şi „mâna moartă“ în joc. Cel de-al treilea ofertant, cel care nu a mai participat până la urmă la licitaţie, este, deloc surprinzător, legat de celelalte două firme. Cleo Expert Consulting SRL o are ca asociată pe Cleopatra Nicoleta Ciobanu, după numele de domnişoară. În urma căsătoriei, Cleopatra poartă numele soţului ei, Horia Bud, cu care are şi un contract de garanţie imobiliară, încheiat, în 2007, cu o bancă. Ciudat este că, deşi s-ar fi impus, din punct de vedere legal, Cleopatra nu şi-a schimbat numele în actele firmei, la Camera de Comerţ. Prin diverse legături se poate demonstra cu uşurinţă apropierea lui Cacioianu, asociatul lui Bud, de Partidul Naţional Liberal, fieful directorului Cupşa. De altfel, trebuie subliniat că o licitaţie la care participă trei societăţi cu astfel de legături între ele nu poate fi considerată legală. Însă, în mod evident, Ovidiu Cupşa nu a făcut nimic în acest sens. Toate-s frumoase şi legale, chiar dacă realitatea ne arată altceva. În momentul în care a fost demonstrată cârdăşia Bud-Cacioianu-Cleopatra-Cupşa, procedura de licitaţie ar fi trebuit considerată nulă. Însă, situaţia nu a evoluat în acest sens.

ovidiu_cupsa_1.jpgBud, regele de la Dunăre-Marea Neagră

A venit şi ziua celei de-a doua licitaţii, pentru suprafeţele mari de la Agigea şi Ovidiu-Lumina. Normal, în sală l-am găsit din nou pe Horia Bud. Cu o atitudine de parcă ACN-ul ar fi fost casa lui, Bud privea relaxat comisia de licitaţie, al cărei şef, Ciprian Plăcintă, este directorul comercial al companiei şi unul dintre pionii principali în manevrarea licitaţiilor. Revenind la Bud, trebuie precizat faptul că la a doua licitaţie a reprezentat societatea Building Invest SRL. După o luptă acerbă, Horia Bud a reuşit să-şi monteze pe chip zâmbetul de învingător. Numai că nu a fost o victorie prea dulce sau un surâs prea satisfăcut, din moment ce avea o mare problemă: trebuia să plătească lunar, către CN ACN, o chirie de aproximativ 50.000 de euro. Pentru că preţul chiriei a fost unul exorbitant: 20.008 euro, fără TVA, pentru o lună, pentru pământul din Agigea, şi 21.101 euro pe lună, fără TVA, pentru cel din Ovidiu - Lumina. În mod normal, o singură întrebare a fost pe buzele tuturor: oare va semna Bud contractul de închiriere şi va plăti suma enormă către compania condusă de Cupşa? Curiozitatea ne-a fost satisfăcută chiar de către liberal, care, prin adresa 12546 din 21 august a.c., ne spunea: „Contractele de închiriere pentru terenurile din Agigea şi Ovidiu-Lumina au fost semnate de către SC Building Invest SRL, ca urmare a licitaţiei câştigate pe data de 11.08.2008“. Adică, Bud, cu o firmă abia înfiinţată, avea puterea financiară de a susţine chiria?!

Probleme fără sfârşit


Întreaga poveste s-a clarificat abia la finele săptămânii trecute, când agentul economic care a întâmpinat obstacole în momentul în care a dorit să se înscrie la licitaţia din august, Comprest Util, ne-a contactat pentru a semnala aceleaşi probleme. De data aceasta, îndârjirea reprezentanţilor Canalelor Navigabile a atins cote maxime. Jurista grupului de firme Comprest, împuternicită să achiziţioneze caietele de sarcini, s-a lovit de răspunsul glacial al Marianei Tudoraşcu, de la biroul de Domenii, Închirieri şi Avize. Angajata lui Cupşa a spus foarte clar că nu poate să dea niciun caiet de sarcini pentru că toate sunt la Ciprian Plăcintă, directorul comercial. Contactat telefonic de către reporterii cotidianului nostru, Plăcintă a fost atât de amabil, încât a ţinut cu tot dinadinsul să închidă telefonul într-un fel total nepoliticos, însă nu înainte de a preciza că nu ştie nimic de nicio licitaţie. Prima inadvertenţă tocmai intervenise. Următorul pe lista de apeluri telefonice a fost chiar şeful Cupşa, despre care secretara ne spusese că este plecat „la un dineu, la APC“. „Sunt în comisia de buget şi finanţe şi nu pot să vorbesc acum. Vorbim în jumătate de oră“, a şoptit Cupşa, care ocupă şi funcţia de consilier local. Însă, dineul de la APC nu se prea pupă cu lucrările comisiei Consiliului Local. După jumătate de oră evident, Cupşa nu a mai răspuns la telefon. Probabil că se pregătea asiduu pentru emisiunea electorală la care a participat în acea seară, pentru că nu s-a mulţumit cu palmaresul de până acum şi s-a înscris şi în lupta pentru Senat. Problema reprezentanţilor Comprest Util nu a putut fi rezolvată pentru că în întreaga companie nimeni nu ştia unde se află şefii şi nu putea da informaţii despre licitaţie. Ba, mai mult, Mariana Tudoraşcu plecase de la serviciu în jurul orei 15.20, chiar dacă programul angajaţilor se termină la ora 16.00.

horia_bud_33.jpgRe-licitarea terenurilor Building Invest-ului

Aşadar, cea care, potrivit anunţului public, trebuia să dea agenţilor economici caietul de sarcini a dat bir cu fugiţii înainte de terminarea zilei de lucru. Anunţul publicat în presă spune foarte clar că „documentaţia de licitaţie, întocmită pentru fiecare parcelă în parte, cuprinzând condiţiile de participare la licitaţie, datele tehnice ale bunului închiriat, tariful de pornire al licitaţiei, precum şi alte condiţii şi informaţii suplimentare, poate fi achiziţionată (...) zilnic de la CN ACN SA, Biroul Domenii, Închirieri, Avize, până la data de 21.11.2008, ora 15.00“. Menţionăm că anunţul a apărut în presă pe 11 noiembrie a.c. şi că nu era precizat nicăieri că pe 14 ale lunii (n.r. - vinerea trecută), documentaţia va fi păzită de Ciprian Plăcintă şi nu va putea fi achiziţionată, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor de la Comprest Util. Pe de altă parte, un studiu mai atent al anunţului ne arată o informaţie absolut surprinzătoare: cele două terenuri pe care Horia Bud le-a câştigat pentru 50.000 de euro pe lună sunt scoase iar spre închiriere. Din lista celor 12 suprafeţe care vor fi licitate pe 24 şi 25 noiembrie, ultimele două poziţii sunt ocupate de „teren CDMN, mal stâng km: 0+000 – 0+505“ şi „teren depozit de pământ D6 CPAMC, mal stâng km: 9+605 – 10+790“. Se pare că, până la urmă, „potentul“ Bud nu a putut face faţă exorbitantului preţ. Însă, Cupşa ar trebui să spună dacă SC Building Invest SRL a plătit chiria de la semnarea contractului până la rezilierea lui. Reamintim că CN ACN SA a confirmat faptul că înţelegerile contractuale fuseseră parafate în termenul de trei zile de la licitaţia din luna august. Evident, demersul nostru va avea şi o latură legală, concretizată prin trimiterea unei adrese oficiale în urma căreia tartorul liberal al Canalelor Navigabile ar trebui să ne lămurească în legătură cu afacerea de 50.000 de euro pe lună. Fără a fi maliţioşi, nu putem evita gândul că, în stilu-i propriu, Ovidiu Cupşa va încerca să ne convingă de legalitatea faptelor sale. Că doar, la tine pe moşie, tot ce faci este bun făcut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii