Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria evalueaza imobilele cu firmele din dosarul retrocedarilor, de la DNA

ro

01 Feb, 2010 03:56 4123 Marime text
cap_2.jpgMunicipalitatea a dat pe 11, respectiv 30 noiembrie 2009, un contract de 403.960 de lei pentru serviciul de evaluare imobile si reactualizare despăgubiri cu indici de inflaţie, pentru aplicarea Legii 10/2001 către două firme constănţene, Maestro Business Consulting SRL şi SC Cadastru Consulting SRL# Acestea apar în dosarul de la DNA în care Radu Mazăre este învinuit, împreună cu alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza care a dus la crearea unei pagube de 114 de milioane de euro

Anunţul de atribuire nr. 100557 a fost publicat în SEAP pe 29 ianuarie a.c. iar fiecare din cele două firme, Maestro Business Consulting SRL şi SC Cadastru Consulting SRL au câştigat evaluarea imobilelor din câte două zone ale oraşului, fiecare din cele patru contracte fiind evaluate la fix 100.990 lei. În total suma pentru care a fost atribuit contractul ajunge la 403.960 de lei, exact maximul pe care primăria era dispusă să o achite în acest sens.

În urmă cu aproape două luni, pe 22 octombrie 2009, Primăria Constanţa îşi publica în SEAP anunţul de invitaţie nr. 231877 pentru contractul care viza evaluarea clădirilor care se încadrează în prevederea referitoare la regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Potrivit specificaţiilor tehnice ale documentaţiei de atribuire, pentru o mai bună eficientizare a contractului şi pentru încadrarea în perioada stabilită pentru evaluare - de un an - Constanţa a fost împărţită în patru zone de influenţă. Contractul a putut fi împărţit pe loturi iar ofertanţii au putut solicita obţinerea serviciului doar pe una sau mai multe zone. Cele patru zone ale Constanţei erau împărţite astfel: Zona I, formată din staţiunea Mamaia, Satul de Vacanţă, Parcul Tăbăcărie, cartierele Faleza Nord şi Stadion; zona II - cartierele Centru, Peninsulă, Gara Veche; zona III - Tomis I, Tomis II, Tomis III, Tomis Nord, ICIL, Casa de Cultură, Coiciu, Inel, Baba Novac, Trocadero, Anadalchioi, Dezrobirii, Obor, Dacia, Palazu Mare; zona IV - I.C. Brătianu, Intim, Palas, zona Industrială, Halta Traian, Medeea, CET, Viile Noi, KM 4-5, KM 5, Poarta 6, Far, Abator şi Gară.

Pentru contractul de 400.000 de lei şi-au depus ofertele cinci agenţi economici. Ulterior şedinţei de evaluare a documentaţiei, două dintre contracte - cel pentru zona I şi III au fost câştigate de Maestro Business Consulting SRL iar celelalte două de SC Cadastru Consulting SRL, fiecăruia revenindu-i contracte de câte 100.990 lei fără TVA, fiecare. Pentru zona I şi II contractul a fost predat pe 30 noiembrie 2009 iar pentru III şi IV pe 11 ianuarie a.c.

despagubiri_-_constanta_peninsula.jpgConcluzia DNA: Subevaluări ale terenurilor cu 77% - 88%

Despre Maestro Business Consulting SRL şi SC Maestro Business Consulting SRL se ştie că sunt societăţile care apar în dosarul instrumentat de DNA în cazul retrocedărilor unde apare şi numele primarului Radu Mazăre dar şi cel al preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu la capitolul societăţi care au evaluat imobilele retrocedate.

Anul trecut în ianuarie 2009, societatea fusese desemnată să realizeze şi grila cu preţurile de referinţă pentru casele şi terenurile din Constanţa, evaluare care a fost folosită pentru uzul birourilor notariale şi solicitată de Camera Notarilor Publici. De altfel, acesta firma a întocmit lista şi pentru anul 2008. Cât despre modalitatea de evaluare a documentaţiei de atribuire a contractelor, aici s-ar putea ridica câteva semne de întrebare dat fiind faptul că în raportarea făcută în ancheta privind retrocedările sunt semnalate „grave incorectitudini în aplicarea metodelor de evaluare menţionate, care au condus la subevaluarea terenurilor atribuite cu titlul de măsuri reparatorii". Concluzia celor de la DNA a fost că Maestro Business Consulting SRL a subevaluat terenurile cu 77 până la 88%, adică de la 98 de dolari pe metrul pătrat, la 17,01 dolari pe metrul pătrat.

Despre Maestro Consulting, cei care au lucrat numai în dosarul de despăgubire al Elenei Ştefănescu - celebrul caz în care apare inculpată alături de primarul Mazăre - evidenţiam într-un material scris în paginile cotidianului nostru în ianuarie 2008, că statul a fost păgubit în urma „afacerii Ştefănescu" (prin dispoziţia de primar 3414 din 21.12.2004) cu 742.684 de euro.

Anchetatorii în cazul acestui dosar au apreciat că „subevaluarea rezultă din însuşi conţinutul raportului de evaluare şi s-a materializat prin aplicarea unor corecţii negative la caracteristicile terenului - gradul de echipare cu utilităţi, dimensiunilor suprafeţei, utilizarea terenului şi gradul de poluare - exprimate în procente aplicate la preţul terenului martor".

Trebuie precizat faptul că numele administratorei Maestro Business Consulting SRL, Olga Udor Jalobă, nu apare printre învinuiţii dosarului aşa cum apare cel al colegului său Alin Horaţiu Dima de la SC Cadastru Consulting SRL.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 02 Feb, 2010 10:23 Cat mai trebuie sa astepatam pana se aplica legea.10/2001?? De ani de zile facem tot felul de demersuri la primarie, avem actele in regula si nimic!! De ce unii reusesc sa intre in posesie si altii nu??
  • OLGA 01 Feb, 2010 16:10 am scri un comentariu despre maritul primar de ce nu apare ???? a trecut 1 ora ????