Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 100 de salvamari in Mamaia

ro

28 Jun, 2008 00:00 1016 Marime text

Spre deosebire de celelalte statiuni de pe malul Marii Negre, Constanta si-a asigurat inca dinainte de inceperea sezonului estival fondurile necesare pentru asigurarea securitatii turistilor pe litoral, sase miliarde de lei fiind alocate de la bugetul local pentru activitatea de salvamar si de prim ajutor.

Licitatia pentru desemnarea firmei care va organiza punctele de prim ajutor si salvamar din Constanta si Mamaia s-a incheiat la 1 iunie, firma desemnata castigatoare fiind Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti din Romania. Astfel ca, in aceasta vara, in baza contractului incheiat intre primarie si ANSPR, in Constanta si Mamaia vor functiona 18 puncte de salvamar si patru de prim ajutor, 105 salvamari si 8 asistenti medicali asigurand pe perioada verii siguranta turistilor. Conform precizarilor oferite de directorul de servicii publice din cadrul Primariei Constanta, Ion Pilat, numarul punctelor de salvare este egal cu cel de anul trecut, acestea urmand a fi amplasate in cele doua zone ale Constantei. In Zona I, intinsa de la plaja Modern si pana la Pescarie, sunt sapte puncte de salvamar si unul de prim ajutor, iar in Mamaia (zona II) - 11 foisoare si trei de ajutor - cuprinse intre Pescarie si zona de iesire, Caraiman. Inca de anul trecut, se preconiza ca banii, care vor fi alocati pentru aceste servicii, vor veni de la bugetul central, vehiculandu-se suma de 10 miliarde de lei vechi. Chiar daca reprezentanti ai corpului de control solicitau intr-o sedinta desfasurata in decursului anului trecut, la Prefectura, efectuarea unei estimari valorice a activitatii de salvare si medicala pe timpul sezonului, nici pana la aceasta data fondurile solicitate nu au sosit. Ca urmare, pentru ca autoritatile locale sa nu se confrunte cu situatii limita, s-a hotarat alocarea banilor de la bugetul local. In acest scop a fost incheiat un contract in valoare de sase miliarde de lei vechi, pe o perioada de 90 de zile, pana la 15 septembrie a.c. Suma va deservi desfasurarii in bune conditii a activitatii de salvare, a celei medicale, eventualelor reparatii si salarizarii angajatilor. In privinta remuneratiei pe care fiecare salvamar in parte o va primi ca urmare a muncii prestate in folosul cetateanului, Pilat a mentionat ca aceasta va depasi salariul minim pe economie, ajungand pana la sapte milioane, la care se vor adauga diferite sporuri in functie de criteriile in prealabil stabilite. "Angajatii vor primi ratiile obisnuite pentru canicula, apa si sandvich-uri si vor avea pauze de odihna pentru a-si putea desfasura in bune conditii activitatea", a completat Pilat. Programul personalului se va derula in ture, intre 8 si 20.00. In privinta pregatirii personalului, Pilat a precizat ca acestia sunt instruiti corespunzator, majoritatea lucrand ca salvamar si in anii trecuti.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • popa tudor 31 Mar, 2011 15:46 doresc sa fac aceste cursuri de salvamar ..am solicitat o sedinta de consiliere dar deocamdata nu am primmit nici un raspuns va rog sa ma contactati 0765900486 sau pe email .multumesc