Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce s-a batut Mazare pentru biletele la ordin!?

ro

22 Jul, 2009 01:57 2079 Marime text

cap_1.jpg„Mie mi-a luat aerul, eu nu mai pot să construiesc, nu mai pot să respir în Constanţa"

Modul în care Radu Mazăre a luptat pentru eliminarea OUG 75/2009 a putut fi observat cu uşurinţă. Şi-a motivat aprigul „atac" împotriva stopării emiterii de bilete la ordin de către primării şi consilii judeţene prin faptul că Ordonanţa de Urgenţă ar pune beţe în roate multor proiecte importante ale municipalităţilor.

„Bătălia" a avut loc luni, 20 iulie a.c., dată foarte importantă în economia situaţiei. Mazăre a spus foarte sincer că a aflat de OUG 75 din 2009, în urmă cu numai o săptămână, dar i-a repugnat din prima: „Dacă un lucru se întâmplă bine şi merge bine de opt ani, de ce să-l fac acum să meargă prost, mai ales într-o perioadă de criză... eu singur?! N-am fost întrebat când s-a luat măsura, doar m-am pomenit cu ea pe cap, acum o săptămână, punându-mi în pericol, spre exemplu, asfaltarea oraşului". Ba, mai mult, înainte de începerea şedinţei de luni, primarul municipiului Constanţa avertiza că, în cazul în care măsura privind eliminarea biletelor la ordin nu este eliminată, „iese cu scandal".

radu_mazare.jpgZiua Z: 20 iulie

În stilu-i caracteristic, Mazăre s-a plâns că, prin această Ordonanţă, i s-a luat „aerul": „Domnul Boc şi cu domnul Pogea au dat o ordonanţă în care spun că trezoreria, care e banca statului, nu mai execută aceste bilete la ordin peste patru ani, dacă eu voi emite unul acum sau peste două luni. De exemplu, asfaltez de un milion de euro pe lună, plătesc în cash 200.000 şi 800.000 nu mai pot să plătesc. (....) Mie mi-a luat aerul, eu nu mai pot să construiesc, nu mai pot să respir în Constanţa". La aceeaşi dată importantă, 20 iulie a.c., primarul Radu Mazăre, care se războia cu ordonanţele prin Capitală, semna şi expunerea de motive nr. 109270. Actul stă la baza unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, care va fi supus votului în şedinţa de mâine. Proiectul vizează „completarea şi modificarea Hotărârii nr. 17/25.01.2008 privind programul de ranforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectarea a 25 km linie dublă de tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor instituţiilor de învăţământ şi cultură din municipiul Constanţa". HCLM-ul este susţinut şi de un referat întocmit de SCIL Confort Urban datat..., evident, 20 iulie. În fapt, hotărârea supusă votului în şedinţa de mâine prevede că, „pe parcursul executării lucrărilor, este permisă majorarea sau micşorarea plăţilor directe din certificatele provizorii de plată lunară, fără a afecta suma creditată a contractului" ce vizează refacerea tramei stradale. Documentaţia prezentată consilierilor locali mai arată că pentru producţia executată în perioada mai 2009 - decembrie 2009, în valoare estimată de maxim 12.500.000 de euro, inclusiv TVA, autoritatea contractantă, SCIL Confort Urban, îi va plăti antreprenorului, Shapir Structures 1991 LTD, prin SC Shapir Structures SRL, suma creditată egală din valoarea fiecărui certificat provizoriu de plată, plus TVA, şi a costului cofinanţării prin intermediul unor bilete la ordin cu o perioadă scadentă de 42 de luni.

„Pe cale de consecinţă..."

Evident, OUG 75/2009 nu a fost trecută cu vederea nici în expunerea de motive ce stă la baza HCLM-ului: „OUG nr. 75/2009 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, publicată în Monitorul Oficial nr. 442/29.06.2009, stipulează la pct. 7 faptul că «din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plăţi pe bază de bilete la ordin...»". Aşadar, „pe cale de consecinţă, apariţia acestei OUG blochează avalizarea de către Primăria Municipiului Constanţa a biletelor la ordin emise de către SC SCIL Confort Urban SRL în temeiul contractului de lucrări 8710/10.12.2008 încheiat (...), pentru realizarea programului de ranforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectarea a 25 km linie dublă tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor instituţiilor de învăţământ şi cultură din municipiul Constanţa. Numai prin executarea la timp a lucrărilor de ranforsare, întreţinere şi reparaţii curente, suprafeţele carosabile, trotuare şi continuarea dezafectării liniei duble de tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto vor fi asigurate condiţiile optime pentru desfăşurarea unui trafic auto şi pietonal fluent, în condiţii de siguranţă, în municipiul Constanţa".

{mos_ri:mazare,bilete de ordin}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii