Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie stiut despre protectia monumentelor istorice

ro

19 Feb, 2010 03:38 4844 Marime text
cap_5.jpgInspectoratul Teritorial de Construcţii Sud - Est Constanţa aduce la cunoştinţa celor interesaţi de faptul că intervenţiile la monumentele istorice beneficiază de un regim de protecţie special în ceea ce priveşte inventarierea şi clasarea. Orice modificare ce se face la aceste clădirile se încadrează în anumite condiţii speciale.

Un imobil se clasează în monument istoric după ce Ministerul Culturii şi Cultelor a studiat dosarul întocmit de direcţiile deconcentrate pe care le are în subordine şi a considerat oportun să dea un ordin în acest sens.

În sensul protejării acestor clădiri, orice lucrare de construcţie are nevoie în prealabil de avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. De pe lista lucrărilor care au nevoie de astfel de aprobări fac parte cele de reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, amplasarea temporară sau definitivă de împrejmuiri, panouri publicitare, firme, sigle, amenajarea căilor de acces, pietonale sau carosabile.

În jurul fiecărui monument istoric se instituie o zonă de protecţie, în funcţie de caracteristicile monumentului, care se include în planurile urbanistice ale localităţii în care se află imobilul. Până la stabilirea în concret a zonei de protecţie a fiecărui monument istoric în parte, se consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată pe o rază de 100 metri în localităţile urbane, 200 metri în localităţile rurale şi 500 metri în afara localităţilor, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric. În plus, şi lucrările la clădirile aflate în zona de protecţie a unui monument istoric sunt şi ele supuse obţinerii avizului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Cei care au în proprietate astfel de monumente istorice trebuie să ţină cont de o serie de obligaţii care fac referire la conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente dar şi cele legate de înştiinţarea instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii de degradările fizice ale monumentului dar şi în cazul descoperirii unor construcţii sau elemente de construcţii ori vestigii arheologice. Proprietarul imobilului va asigura păstrarea respectivelor vestigii până la sosirea delegatului instituţiei de specialitate, dar nu pentru mai mult de 15 zile.

Orice intervenţie referitoare la stadiul monumentelor istorice ori situaţii care fac referire la degradări ale acestora trebuie semnalate la sediul ITC Constanţa, din strada Flămânda nr.50 - 52.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii