Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USL, jos labele comuniste de pe Muzeul Țăranului Român !

ro

18 Dec, 2013 14:00 1139 Marime text
Partidul Mișcarea Populară condamnă cu toată indignarea noua diversiune anti-națională menită să distrugă Muzeul Țăranului Român (MȚR).
Ideea unei HG care să transfere colecțiile MȚR la Muzeul Satului, pentru a pune clădirea MȚR la dispoziția ministrului pesedist Rovana Plumb este de o grosolănie și o stupiditate care echivalează cu o crimă împotriva patrimoniului național. După anihilarea Institutului Cultural Român, USL își continuă proiectul de umilire și îngropare a culturii naționale.
Transferul celor 90.000 de obiecte din colecțiile MȚR ar compromite deopotrivă artefactele și logica lor muzeală, iar înstrăinarea clădirii ar deturna, în stilul abuziv și arbitrar al comuniștilor, vocația acestui edificiu.
Fondat în 1906, ca Muzeu de Artă Națională, la inițiativa lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, cu sprijinul regelui Carol I, MȚR a revenit la viață după căderea comunismului, din impulsul lui Andrei Pleșu și prin munca vizionară a marelui artist Horia Bernea. A fost declarat „Muzeul European” al anului 1996 și a devenit un reper de neocolit pentru miile de vizitatori români și străini care îi admiră, lunar, originalitatea și profunzimea expozitivă.
MȚR nu aparține capriciilor staliniste ale USL, ci națiunii române, care își celebrează în sălile sale memoria culturală autentică. MȚR nu este jucăria premierului Ponta sau a lui Gigel-Sorinel Știrbu, pus la Ministerul Culturii într-un total dezacord cu rolul acestei instituții guvernamentale. 
Dacă aberanta HG pregătită de Ponta intră în vigoare, PMP cheamă societatea civilă și lumea culturală să facă un lanț uman în jurul edificiului MȚR din Șoseaua Kiseleff nr. 3.
Planul lui Ponta poate fi comparat cu demolarea mănăstirii Văcărești. El trebuie oprit printr-un protest public, dincolo de opțiunile politice ale fiecărui cetățean.
Români, veniți să apărăm cum se cuvine cel mai frumos și inteligent muzeu al identității noastre !

18 decembrie 201

Teodor Baconschi

  Vicepreședinte PMP
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii