Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea preşedintelui Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, cu domnul Nasser Judeh

ro

03 Sep, 2015 18:05 1052 Marime text
Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, a avut o întrevedere cu domnul Nasser Judeh, viceprim-ministru și ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei. Întâlnirea a avut loc în contextul participării domnului Nasser Judeh, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, la invitaţia ministrului român al afacerilor externe, domnul Bogdan Aurescu.
La discuţii au luat parte senatorii Attila Verestoy, chestor al Senatului, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Iordania, Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, membru al Comisiei pentru politică externă, Mariana Câmpeanu, vicelider al Grupului parlamentar PNL.
Cei doi oficiali au evocat nivelul excelent al dialogului şi cooperării dintre România şi Regatul Haşemit al Iordaniei, având în vedere convergenţa viziunilor în plan politic şi de securitate ale celor două ţări, subliniind interesul reciproc pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare a cooperării economice, în domenii precum agricultura, energia, IT&C, şi turismul.  Preşedintele Senatului a menţionat, de asemenea, faptul că anul acesta se împlinesc 50 de ani de relaţii diplomatice  dintre România şi Iordania.
La rândul său, ministrul de externe iordanian şi-a exprimat satisfacţia pentru substanţa dialogului politic, remarcând complementaritatea dintre dialogul la nivel guvernamental şi cel inter-parlamentar, precum şi pentru relaţia specială de prietenie dintre cele două ţări. Domnul ministru a arătat că un număr semnificativ de cetăţeni iordanieni, reprezentând o componentă importantă a societăţii iordaniene, au urmat cursurile universitare în România, fapt ce demonstrează calitatea învăţământului românesc şi facilitează dezvoltarea unei relaţii strânse de prietenie şi colaborare între cele două ţări.
A fost de asemenea menţionat rolul diplomaţiei parlamentare, al Grupurilor parlamentare de prietenie, în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări,  ambele părţi exprimând interesul pentru dinamizarea contactelor la acest nivel.  
În continuare, a fost adusă în discuţie situaţia din Orientul Mijlociu, preşedintele Senatului subliniind în acest context rolul deosebit de important, ca factor de echilibru, pe care îl are Regatul Haşemit al Iordaniei – partener privilegiat al Uniunii Europene şi partener major al NATO -  pentru pacea şi securitatea regiunii.
„Iordania reprezintă un pilon de stabilitate politică şi de înţelepciune în regiune” a arătat domnul Călin Popescu Tăriceanu, exprimând totodată aprecierea pentru politica promovată de conducerea Regatului Haşemit al Iordaniei, care s-a evidenţiat în mod consecvent de-a lungul timpului.
Domnul senator Titus Corlăţean a apreciat modul exemplar în care Iordania gestionează problema refugiaţilor sirieni, acceptând să găzduiască un număr semnificativ de cetăţeni, astfel că Iordania rămâne un model de acţiune umanitară atât pentru statele din regiune cât şi pentru Europa. România şi-a exprimat acordul în cadrul Uniunii Europene, privind găzduirea de refugiaţi şi continuă să acorde sprijin financiar în acest sens.
Domnul ministru Nasser Judeh a arătat, la rândul său, că în contextul în care provocările din Orientul Mijlociu au devenit globale, rolul oamenilor politici este acela de a identifica soluţii, în acest sens fiind necesară o atitudine solidară la nivelul comunităţii internaţionale, dar şi  combaterea, prin măsuri în plan economic şi social şi printr-un accent mai mare asupra educaţiei,  a ideologiei mişcărilor teroriste care ameninţă pacea la nivel regional şi global.
Partea română a fost de acord cu faptul că este necesară o solidaritate a comunităţii internaţionale, arătând că România este un participant activ la eforturile de asigurare a stabilităţii şi securităţi la nivel regional şi internaţional.
Au fost menţionate şi alte domenii de cooperare bilaterală, precum cel al sănătăţii, învăţământului şi muncii. Doamna senator Mariana Câmpeanu a propus iniţierea unei  colaborări în problematica de asistenţă socială, prin încheierea de acorduri de interes atât pentru cetăţeni iordanieni, cât şi pentru cetăţeni români, temă ce ar putea fi inclusă pe agenda unor discuţii viitoare.
    
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii