Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Senator Viorel-Riceard Badea

ro

25 Jun, 2014 13:58 1353 Marime text
Comunicat de presă
 
Marți, 24 iunie a.c., cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 23-27 iunie 2014), senatorul Viorel-Riceard Badea a prezentat, în cadrul Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a APCE, proiectul de raport cu tema “Egalitate și nediscriminare în accesul la justiție”.
În expunerea sa, senatorul român a menționat că noţiunea de acces la justiţie este mai degrabă o expresie descriptivă decât un concept juridic, fiind consacrat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în art. 6 (dreptul la un proces echitabil) şi art. 13 (dreptul la un recurs efectiv), dar şi de către Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice. 
Accesul la justiţie este un aspect inerent funcţionării statului de drept, numeroase statistici realizate la nivel naţional şi internaţional identificând o serie de grupuri vulnerabile, precum femeile, persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, victimele infracţiunilor, persoanele afectate de dizabilităţi, migranţii, refugiaţii şi apatrizii etc. ca fiind ținte predilecte ale unor asemenea încălcări.  
În cuprinsul acestui proiect de raport se vor regăsi informaţii cu privire la bunele practici în materia facilitării accesului la justiție pentru grupurile vulnerabile, precum disponibilitatea asistenţei juridice, reprezentarea terţilor în cadrul unui proces, cauzele insuficientei raportări a unor asemenea încălcări, aspecte referitoare la capacitatea procesuală și accesul la instituţii alternative de soluţionare a disputelor.
În cadrul unei viitoare reuniuni a Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a APCE va fi organizată o audiere cu participarea unor înalţi reprezentanţi ai Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) şi ai Comitetului Permanent pentru Drepturile Omului.
Direcția Relații Multilaterale Externe
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii