Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii resping legislaţia privind seminţele

ro

11 Mar, 2014 19:02 1209 Marime text
Propunerea Comisiei Europene de legislaţie privind materialul reproductiv pentru plante, cunoscută drept "regulamentul seminţelor", a fost respinsă de Parlament marţi, ca urmare a îngrijorării că ar putea conferi prea multă putere Comisiei, lăsând statele membre fără mijloacele de a adapta noile reguli nevoilor lor. Ca urmare a refuzului Comisiei Europene de a retrage propunerea sa şi de a depune o variantă îmbunătăţită, Parlamentul a închis procedura la primă lectură.

Propunerea Comisiei Europene a fost respinsă cu 650 de voturi pentru şi 15 împotrivă.

"Votul de astăzi arată profunda nemulţumire a Parlamentului în ceea ce priveşte propunerea Comisiei, care nu răspunde obiectivelor sale principale - simplificarea regulilor şi promovarea inovaţiei. Propunerea a provocat îngrijorare în rândul deputaţilor şi pentru că prevedea fuzionarea a 12 directive într-un singur regulament, aplicabil direct, care nu ar lăsa statelor membre niciun instrument disponibil pentru a adapta noile reguli nevoilor lor", a spus preşedintele comisiei pentru agricultură, Paolo De Castro (S&D, IT).

"În calitate de deputaţi, co-legislatori cu Consiliul, vrem să ne luăm toată răspunderea pentru această lege. De aceea, nu putem decide rapid asupra acestei propuneri, fundamentale pentru multe asociaţii de cultivatori, companii şi cetăţeni. Numărul mare de "acte delegate" ar da Comisiei puteri foarte mari asupra unor chestiuni din domenii care, datorită sensibilităţii lor, ar trebui definite în textul legii", a explicat raportorul Sergio Paolo Francesco Silvestris (PPE, IT).

"De aceea regretăm că această propunere controversată nu a fost retrasă de Comisie, pentru a fi înlocuită cu una mai bună. Este limpede că propunerile de reguli trebuie redefinite pentru a respecta mai mult situaţiile diferite din state membre diferite şi să aducă îmbunătăţiri reale pentru producători, consumatori şi mediul înconjurător. Sperăm că statele membre vor fi suficient de puternice şi vor urma poziţia Parlamentului, respingând această propunere nesatisfăcătoare", a adăugat De Castro.

Ce urmează

Comisia a refuzat să retragă propunerea legislativă după ce Parlamentul a respins-o. Deputaţii au finalizat prima lectură şi au trimis propunerea lor Consiliului. Dacă acesta va susţine respingerea Parlamentului, procesul legislativ se va încheia. Consiliul poate amenda propunerea iniţială a Comisiei. În acest caz, Parlamentul poate fie respinge amendamentele Consiliului în a doua lectură – astfel propunerea fiind respinsă definitiv – fie începe negocieri cu Consiliul privind textul final al noii legislaţii privind seminţele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii