Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu cere introducerea cotei de gen in viitoarea Constitutie

ro

09 Mar, 2013 20:03 934 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, Vicepresedintele pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat introducerea in viitoarea Constitutie si in Legea electorala a unei cote minime obligatorii pentru prezenta femeilor in functiile publice, in vederea asigurarii unei reprezentari echitabile de gen in procesul decizional. "Forumul Constitutional si Comisia Parlamentara pentru Revizuirea Constitutiei au datoria sa elaboreze reguli precise care sa consacre accesul egal al femeilor si barbatilor la functii publice. Daca viitoarea Constitutie nu va corecta decalajul de gen, atunci ea nu va reflecta aspiratiile a peste jumatate din cetatenii romani, ale caror probleme sunt ignorate sau tratate periferic", a declarat Corina Cretu, in cadrul dezbaterii "Egalitatea de gen: garantie a cresterii economice si a unei societati durabile", organizata la Institutul European din Romania, cu ocazia Zilei Femeii.

"Este ingrijorator ca, in timp ce reprezinta 52% din populatie, femeile ocupa numai 11,5% din locurile din Parlament. Situatia din consiliile locale si judetene, din primarii, consiliile de administratie si conducerile firmelor reflecta, de asemenea, gravitatea decalajului fata de barbati. Femeile din Romania sunt excluse aproape complet din procesul decizional si aceasta discriminare trebuie sa inceteze", a subliniat vicepresedintele PSD. Corina Cretu a precizat ca sistemul electoral uninominal favorizeaza discriminarea femeilor, pentru ca tendinta partidelor este sa desemneze candidati cu notorietate si forta financiara. "Cred ca practica politica post-comunista demonstreaza ca in Romania se impune introducerea obligatorie a cotelor de reprezentare a femeilor. Se poate discuta in privinta procentului – sa fie 30% sau 40% candidate femei pe locurile eligibile – dar esential e sa existe aceasta reglementare constitutionala si legala explicita. Nu e firesc ca reprezentarea femeilor in Parlamentul national sa fie la jumatatea mediei europene si mult in urma Parlamentului European - 35% membri femei - sau a tarilor nordice, unde sunt peste 40% femei in forurile legislative", a atras atentia europarlamentarul social-democrat. Corina Cretu a mentionat exemplul tarilor europene (Franta, Belgia, Slovenia, Spania) care au in legislatie cote obligatorii de reprezentare a femeilor si sanctiuni in caz de nerespectare - de la amenda pana la invalidarea listelor de candidati.
"PSD a fost primul partid care a introdus prevederi interne pentru asigurarea unei reprezentari echilibrate de gen, inca din 2001. Dar nu au avut caracter imperativ, fiind simple recomandari. Totusi, am avut, de-a lungul anilor, cea mai buna reprezentare a femeilor in Parlament si Guvern dintre toate partidele politice. E momentul sa facem pasul decisiv spre introducerea cotei de gen in legislatie", a declarat Corina Cretu, specificand ca actuala guvernare a corectat un deficit grav, ca numar de ministere conduse de femei, ajungandu-se la 3 femei ministru si 3 ministri delegati femei, o reprezentare mult peste situatia catastrofala din guvernele PD-L.
Europarlamentarul PSD a avertizat ca trebuie asigurate pozitii eligibile pentru femei, nu doar o prezenta de fatada pe liste, pentru ca experienta ultimelor alegeri parlamentare este elocventa: doar 20% din femeile care au candidat au obtinut mandate.
"Nu putem ajunge la o viata decenta, la salarii si pensii egale, la nediscriminare pe piata muncii, la incetarea hartuirii la locul de munca, la masuri impotriva violentei domestice sau a prostitutiei fortate daca nu facem acest pas esential spre o reprezentare echitabila a femeilor in procesul decizional", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii