Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:00 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Asigurarea accesului la educatie pentru copiii romi este conditia fundamentala pentru iesirea din cercul vicios al saraciei"

ro

10 Jul, 2013 12:42 785 Marime text
Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, a declarat ca declaratiile președintelui Traian Băsescu privind taierea alocatiilor pentru copiii romi reflecta pozitia Popularilor Europeni pe tema natalității rromilor și a combaterii abandonului școlar si nu ofera o solutie la problemele demografice si educationale.
 
"E greu sa vorbeasca de stimularea natalității si sa critice abandonul scolar cei raspunzatori pentru adoptarea măsurilor de austeritate in Uniunea Europeana. Aceste masuri au dus la desființarea de locuri de muncă, la tăierea ajutoarelor sociale pentru familiile cu mai mulți copii, la scăderea calității invatamantului și la amplificarea abandonului scolar, din lipsa resurselor financiare", a subliniat Corina Crețu.
 
Vicepreședintele PSD a atras atenția asupra necesitații alocării resurselor necesare unui trai decent pentru copiii din Romania, in condițiile in care jumatate din acestia sunt expuși riscului sărăciei si excluziunii sociale.
 
"Sărăcia este la originea tuturor discriminărilor, de aceea fără o reducere semnificativă a acesteia nu poate fi vorba de justiție socială, de egalitate de șanse sau de performanță economică. In cazul particular al romilor, declarațiile și acțiunile discriminatorii nu fac decât să complice lucrurile, in condițiile in care măsurile pentru facilitarea integrării lor sociale nu sunt suficiente. Doi din trei cetateni de etnie roma traiesc in saracie - care este atat cauza, cat si efectul iesirii timpurii din sistemul scolar. Asigurarea accesului la educatie este conditia fundamentala pentru iesirea din cercul vicios al saraciei. Incetarea plății alocațiilor pentru cei care absentează de la școală nu ar face decat sa agraveze nivelul deja redus de instruire si decalajele de productivitate si integrare pe piata muncii si in societate", a precizat europarlamentarul Corina Cretu.
 
Vicepresedintele Grupului europarlamentar al Socialistilor si Democratilor a mentionat ca exista cazuri in care, cu voință și înțelegere a fenomenului special al migrației romilor, cu toate particularitățile sale, lucrurile se îndreaptă în direcția bună.
 
"Sunt, spre exemplu, municipalități din Italia care au decis să acorde burse de studiu pentru copiii romi si sa le puna la dispozitie autobuze scolare, iar răspunsul a fost neașteptat de bun. De asemenea, sa nu pierdem din vedere faptul ca familiile de romi cu nivel decent de trai au un alt comportament demografic, pentru că au un alt răspuns la problemele economice", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii