Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Cretu - "Aderarea Croatiei la UE confirma rezistenta si anvergura proiectului european"

ro

01 Jul, 2013 19:26 893 Marime text
Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca aderarea Croatiei la UE confirma rezistenta si anvergura proiectului european. "Continuarea procesului de extindere infirma temerile si criticile eurosceptice, mai ales ca aceasta aderare are loc dupa ce Croatia a fost supusa celor mai stricte criterii de aderare, de-a lungul unui proces ce a durat zece ani. Mentinerea unui ritm al extinderii este esentiala pentru a stimula transformarile in Est si pentru a ajuta la vindecarea ranilor din Balcani", a subliniat Corina Cretu.
 
Europarlamentarul social-democrat a atras atentia asupra necesitatii unui sprijin mai concret si coerent din partea vechilor state ale Uniunii pentru noile membre. "Croatii se tem, pe buna dreptate, de concurenta pe care intreprinderile proprii o vor avea de infruntat pe piata europeana. Posibile falimente si concedieri ar amplifica recesiunea cu care aceasta tara se confrunta din 2009 si ar agrava rata somajului, ajunsa la 21%. Deja criza economica si intransigenta Bruxelles-ului au schimbat masiv perceptia cetatenilor croati asupra aderarii tarii lor. De la entuziasmul pro-european, reflectat de suportul a 80% din populatie, in 2003, cand Croatia si-a inaintat oficial candidatura, s-a ajuns la o prezenta de 43%, la referendumul de aderare, in 2012, si de numai 20% la primele alegeri europarlamentare, organizate in aprilie anul acesta", a precizat vicepresedintele PSD.
 
Corina Cretu a declarat ca, dincolo de satisfacerea intereselor particulare ale unor state membre o data cu aderarea unui stat, este esentiala preocuparea pentru interesul general european ca integrarea Croatiei si a celorlalte tari din Est sa fie o reusita. "Exista, inca, numeroase critici privind coruptia din Croatia, supradimensionarea sectorului public, nefunctionarea justitiei, economia nepregatita pentru integrare si clientelismul din administratie. Sunt temeri ca va deveni cea mai problematica tara din UE, dupa Grecia si Spania. De aceea, transformarile atat de necesare trebuie sprijinite concret", a declarat europarlamentarul Corina Cretu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii