Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita în Regatul Spaniei a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici

ro

31 Mar, 2014 14:37 889 Marime text
Ministrul delegat a participat duminică, 30 martie 2014, la prima întâlnire a mediului asociativ românesc din regiunile Castilla la Mancha și Valencia. Aceasta a avut drept obiectiv consolidarea mediului asociativ și identificarea unor posibile modele de organizare, într-o abordare de tip rețea între asociațiile românești din Spania.
Evenimentul a oferit o platformă de dezbatere în cadrul căreia reprezentanții comunității au prezentat problemele cu care se confruntă, convenindu-se asupra necesității eficientizării relațiilor parteneriale dintre asociații.
Ministrul delegat a evidențiat necesitatea consolidării spiritului comunitar, arătând că, în raport cu autoritățile spaniole, reprezentarea unitară a comunității poate contribui substanțial la o susținere mai eficientă a intereselor acesteia. De asemenea, a arătat că sporirea nivelului de agregare va transforma comunitatea într-un partener viabil în dialogul cu autoritățile spaniole, dar și cu oficialitățile române. Oficialul român și-a afirmat susținerea față de creșterea capacității instituționale a asociațiilor românești și a vorbit despre sprijinul financiar pe care statul român îl poate acorda, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Componenta oficială a vizitei a cuprins întrevederi cu președintele Parlamentului Provincial, domnul Benjamin Pietro Valencia și prefectul provinciei Cuenca, Ángel Mariscal Estrada. De asemenea, au avut loc întâlniri cu primarii din Villarejo de Salvanes și Barajas de Melo, precum  și cu episcopul vicar general al Provinciei Cuenca. În cadrul acestora, ministrul delegat și-a exprimat mulțumirea pentru susținerea pe care autoritățile spaniole o acordă comunității și mediului asociativ românesc atât în procesul de integrare, cât și în demersurile de păstrare și promovare a tradițiilor și profilului identitar românesc.
Ambele părți au evidențiat nivelul ridicat de integrare a comunității românești în societatea spaniolă, concluzionând că această stare de fapt constituie un factor dinamizator al dezvoltării relațiilor bilaterale.   
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, va avea luni, 31 aprilie 2014, întrevederi cu primarul orașului Cuenca, Juan Avila și primarul orașului Toledo, domnul Emiliano García-Page Sánchez. Cu acest prilej, demnitarul român va aborda teme de interes pentru comunitatea românească din Spania, evidențiind, de asemenea, rolul pe care aceasta îl poate îndeplini în procesul de consolidare al relațiilor dintre cele două state și popoare. Totodată, va mulțumi pentru sprijinul acordat până acum comunității românești de către autoritățile locale, contribuind, astfel, la o mai bună valorificare, în interes comun, a diversității culturale.
Ministrul Bogdan Stanoevici se va întâlni, de asemenea, cu Preasfinția Sa Episcopul Timotei, cu care va discuta despre rolul Bisericii în procesul de coagulare a comunităţilor româneşti, în special în cazul comunităţilor numeroase şi recent formate, precum cea din Spania.
De asemenea, oficialul român va participa, din partea Guvernului României, la funeraliile naționale organizate ce către Guvernul de la Madrid pentru Adolfo Suarez, șeful primului Guvern democratic al Spaniei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii