Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, la runda de consultări bilaterale româno-bulgare pe problematica de securitate

ro

19 Feb, 2016 18:02 1130 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a participat, astăzi, 19 februarie 2016 la Sofia, la o rundă de consultări bilaterale româno-bulgare pe problematica de securitate, cu vice-ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Valentin Poriazov.
Cu acest prilej a avut loc un schimb de opinii asupra principalelor evoluţii de securitate din vecinătatea Alianţei, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre, şi au fost discutate demersurile avute în vedere de cele două state în pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia.

Reuniunea a prilejuit realizarea unui schimb consistent de opinii cu privire la modalităţile de promovare a obiectivelor de securitate, context în care s-a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate a NATO faţă de provocările de securitate din sudul şi estul Alianţei. De asemenea, părţile au exprimat opinii convergente privind necesitatea implementării Planului de Acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie a NATO (Readiness Action Plan) precum şi a continuării procesului de adaptare a Alianţei, pe termen lung, la noile realităţi de securitate. Totodată, s-a reiterat disponibilitatea ambelor state de spori gradual cheltuielile de apărare, partea română evidenţiind decizia naţională şi consensuală privind alocarea, începând din 2017, a 2% din PIB pentru apărare, urmând ca acest procent să fie menţinut pentru următorii 10 ani.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a exprimat susţinerea României pentru continuarea eforturilor de consolidare a capacităţii NATO de descurajare şi apărare, arătând că punctul de plecare în pregătirea Summit-ul NATO de la Varşovia îl constituie obiectivele convenite cu prilejul reuniunii şefilor de state NATO din Europa Centrală şi de Est desfăşurată la Bucureşti, din 4 noiembrie 2015.

Vizita a reconfirmat ritmul dinamic al întrevederilor bilaterale româno-bulgare, precum şi interesul autorităţilor de la Bucureşti şi Sofia de a identifica căi de acţiune comună în vederea promovării în cadrul NATO şi UE a temelor de interes pentru cele două ţări, precum şi pentru consolidarea securităţii regionale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii