Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia zilei de 27 martie 2014

ro

27 Mar, 2014 11:51 716 Marime text

27 martie 2014

Comunicat de presă

Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia zilei de 27 martie 2014

În această zi specială pentru istoria națională, la 96 de ani de la adoptarea Declarației de Unire a Basarabiei cu Regatul României, mă simt onorat să transmit gândurile mele pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Aniversarea acestui măreţ moment istoric este un prilej de aducere aminte a celor petrecute atunci, a celor care au urmat, dar şi un prilej de a privi, cu încredere, spre viitor.

La 96 de ani de la acele momente istorice, Republica Moldova se află în faţa unei alte alegeri pe care o putem considera de asemenea, istorică.

Aniversarea evenimentelor petrecute pe 27 martie 1918 la Chişinău are loc într-un context special, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova.

Acum, ca și atunci, aspirațiile sunt legate de integrarea deplină în marea familie europeană. Republica Moldova a fost și este parte a Europei.

Criza actuală din Ucraina arată că alegerea suverană a Republicii Moldova, de a urma calea europeană, este cea corectă.

România a avut o contribuţie majoră la decizia decisivă a Uniunii Europene, care va permite ca în curând cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize în statele membre ale Uniunii. Folosesc acest prilej aniversar ca să reafirm sprijinul nostru pentru ca Republica Moldova să semneze cât mai curând Acordul de asociere la Uniunea Europeană şi Acordul de Liber schimb.

Acesta ar fi un prim pas al unui proces mult așteptat, și sperăm nu foarte îndelungat, al cărui obiectiv final este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În acest fel, după atâta timp în care vitregiile istoriei le-au despărţit, Republica Moldova şi România se vor afla din nou împreună în marea familie europeană.

Proiectul Europei Unite, născut din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial, din dorinţa ca suferinţele şi distrugerile provocate de război să nu se mai repete, este acum mai actual ca oricând. Europa Unită este locul unde războiul, forţa brută, sfidarea legii şi nedreptatea țin de trecut.

Europa Unită înseamnă democraţie, libertate, prosperitate şi respectarea drepturilor omului. Să nu repetăm greşelile trecutului. Să învăţăm din ele. Să  continuăm împreună proiectul Europei Unite.

Aduc omagiul meu memoriei înaintaşilor noştri, care au făcut posibilă decizia istorică de la 27 martie 1918 și privesc cu încredere spre momentul în care destinul european al Republicii Moldova va deveni o misiune îndeplinită.

Felicitări românilor de pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia aniversării a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România!

Titus Corlăţean,
ministrul Afacerilor Externe al României

Directia Purtator de Cuvant si Comunicare


  



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii