Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi bilaterale avute de ministrul Titus Corlățean în marja conferinței internaționale Croatia Forum

ro

13 Jul, 2014 09:13 842 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat în perioada 11-12 iulie 2014, la Dubrovnik, la cea de-a noua ediţie a conferinţei internaţionale Croatia Forum, organizată de Croaţia.
 
În marja participării la acest eveniment, ministrul român al afacerilor externe a avut întrevederi cu omologii săi din statele membre UE participante, precum și din statele din regiune vizate de procesul de extindere.
 
De asemenea, ministrul Titus Corlățean a avut o întrevedere cu Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, ocazie cu care au fost discutate aspecte de actualitate de pe agenda Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe diversificarea cooperării bilaterale pe palierele politico-militar, precum și a cooperării în planul securităţii regionale (evoluţiile din Balcanii de Vest, inclusiv în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei SEECP, și regiunea extinsă a Mării Negre), pregătirea viitorului Summit al NATO.
Cei doi demnitari au exprimat angajamentul comun de a sprijini în continuare autorităţile Republicii Moldova pentru atingerea obiectivului strategic de integrare europeană. Ministrul Titus Corlățean a subliniat că proiectele de interconectare din sfera gazelor şi electricităţii dintre România şi Republica Moldova au un rol esenţial în asigurarea securităţii energetice a statului vecin.
 
Totodată, au fost discutate ultimele evoluții ale situației din Ucraina, precum şi cele mai recente eforturi diplomatice, inclusiv la nivel european, în vederea dezescaladării situației.
 
De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere cu Murray Stuart McCully, ministrul afacerilor externe al Noii Zeelande. Cei doi demnitari au menţionat în context cooperarea UE-ASEAN și au evocat întâlnirea bilaterală avută anul trecut în marja conferinţei UE- ASEM de la New Delhi, din 11-12 noiembrie 2013. Cei doi miniştri au convenit organizarea în perioada următoare a unei vizite bilaterale, la nivel de ministru.
 
Ministrul Titus Corlățean a avut și o discuţie cu Fu Ying, preşedinta Comitetului pentru Afaceri externe al Parlamentului Republicii Populare Chineze, ocazie cu care aceasta a apreciat rolul reuniunii de la Bucureşti în formatul statelor din Europa Centrala și de est – China, în promovarea cooperării dintre UE și China, ca partener strategic al Uniunii.
 
De asemenea, șeful diplomației române a avut și o scurtă întâlnire cu Takao Makino, ministru adjunct pentru afaceri parlamentare din Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei, cei doi demnitari evocând vizita la Tokyo a ministrului român al afacerilor externe, din 2013 și rezultatele acesteia. Ministrul Titus Corlățean a adresat invitaţia ca omologul său japonez să efectueze o vizită în România.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii