Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Radu Podgorean cu Ana Trišić- Babić, omologul din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Bosnia-Herţegovina

ro

27 Feb, 2013 20:40 927 Marime text
Secretarul de stat Radu Podgorean a avut o întrevedere bilaterală, la 27 februarie 2013, cu omologul din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Bosnia-Herţegovina, Ana Trišić- Babić, ministru-adjunct al afacerilor externe.

În cadrul întâlnirii bilaterale cu ministru-adjunct al afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina, Ana Trišić-Babić, au fost evaluate proiectele de cooperare bilaterală şi examinate posibilităţi pentru continuarea acestora, respectiv pentru lansarea de noi activităţi. Diplomatul român a exprimat convingerea că procesele de consolidare a dialogului politic, precum şi a cooperării la nivel sectorial vor continua şi a reiterat disponibilitatea părţii române de a oferi expertiză europeană în domeniile de interes. Cu această ocazie a evidenţiat necesitatea abordării dialogului bilateral într-o notă mult mai pragmatică, cu accent pe dinamizarea relaţiilor economice. Totodată, a subliniat că trebuie intensificate contactele pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea interumană şi a societăţii civile.

Au fost discutate oportunităţile concrete de transfer de expertiză din partea României în domeniul integrării europene si euro-atlantice. S-a subliniat importanţa pe care implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării o are, atât pentru îmbunătăţirea cooperării dintre statele regiunii, cât şi pentru procesul de integrare europeană.

Elemente de background

Relaţiile diplomatice dintre România şi Bosnia-Herţegovina au fost stabilite la 1 martie 1996. Ambasada României la Sarajevo a fost deschisă la 28 martie 1998. Ambasadorul României în această ţară este Filip Teodorescu (din iunie 2011). Bosnia şi Herţegovina a deschis ambasada la Bucureşti la 20 noiembrie 2006. Ambasadorul Bosniei şi Herţegovina în România este Dusko Kovacevic (iunie 2011).

Volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre cele ţări s-a cifrat în 2012 la 174,3 mil. USD. La data de 31.12.2012 erau înregistrate în România 40 societăţi mixte româno-bosniace, cu un capital total investit de 46,6 mii dolari SUA, Bosnia şi Herţegovina ocupând locul 121 în cadrul investitorilor străini.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii