Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alocuţiunea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Institutul de Relaţii Internaţionale Clingendael

ro

12 Feb, 2013 20:40 955 Marime text

În marja vizitei oficiale la Haga, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a susţinut astăzi, 12 februarie 2013, o prelegere la Institutul de Relaţii Internaţionale Clingendael, privind rolul României de partener în construcţia unei Uniuni Europene puternice.

Prelegerea a fost moderată de Jos Kösters, director al Institutului Clingendael, un bun cunoscător al României care, în precedenta sa capacitate de director al Comitetului Helsinki, a gestionat, în perioada 1996-1998, proiecte privind reforma judiciară din România.

Ministrul afacerilor externe a subliniat determinarea noului Guvern al României de a acţiona pentru consolidarea profilului european al României, ca stat membru care promovează adâncirea integrării, bazată pe principiile solidarităţii şi coeziunii. În acest sens, România va contribui activ la dezbaterea privind viitoarea direcţie a Europei, conştientă fiind de necesitate unei viziuni unitare care să combine pragmatismul constructiv cu valorile fundamentale ale Uniunii. Şeful diplomaţiei române s-a pronunţat pentru continuarea procesului de extindere şi consolidarea relaţiilor cu ţările din vecinătatea estică a Uniunii, în baza Parteneriatului Estic. A fost invocată şi necesitatea unui mesaj mai angajant al Uniunii faţă de Acordul de Asociere cu Republica Moldova.

Totodată, demnitarul român a vorbit despre câteva dintre iniţiativele pe care România le promovează în UE, precum Strategia Dunării, Sinergia Mării Negre, subliniind că acestea reflectă preocuparea ţării noastre de a aduce în prim planul dezbaterii europene tematici noi.

Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat că, în contextul în care la nivel european provocările vor continua să fie dificile şi în 2013, România va sprijini puternic acele măsuri care vizează reluarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă, o condiţie esenţială pentru îndeplinirea acestora fiind mobilitatea forţei de muncă. În acest sens, Guvernul României va continua să promoveze obiectivul eliminării restricţiilor privind libera circulaţie a lucrătorilor în relaţie cu statele membre care încă le menţin.

Şeful diplomaţiei române, pe baza prezentării avantajelor pe care le va aduce aderarea României la Spaţiul Schengen, a reiterat obiectivul prioritar al noului Guvern al României, de obţinere a unei decizii favorabile la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din martie 2013 privind aderarea României la Schengen.

Demnitarul român a evidenţiat, de asemenea, dinamica foarte bună a relaţiilor bilaterale dintre România şi Regatul Ţărilor de Jos, cu precădere în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul economic.

Ca expresie a locului special al României atât în context geostrategic, cât şi în relaţia bilaterală cu Regatul Ţărilor de Jos, directorul de afaceri europene şi internaţionale a Administraţiei portuare Rotterdam şi preşedintele Organizaţiei Porturilor Maritime Europene (ESPO), Victor Schoenmakers a susţinut o scurtă prezentare pe tema diplomaţiei internaţionale portuare şi a importanţei proiectului de cooperare Constanţa-Rotterdam. Preşedintele Camerei de Comerţ româno-olandeze, Peter de Ruiter, a avut, de asemenea, o scurtă alocuţiune în care a evidenţiat valoarea adăugată a apartenenţei României la Uniunea Europeană.

Prelegerea s-a bucurat de prezenţa numeroasă a unor reprezentanţi olandezi provenind din mediile politic, economic şi academic şi a corpului diplomatic acreditat la Haga.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii