Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa, sub Cod galben de inundaţii din această după-amiază! Alte opt judeţe, sub cod portocaliu!

ro

27 Nov, 2015 14:40 1386 Marime text
 
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, astăzi, o nouă avertizare Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe râuri din 13 bazine hidrografice de pe raza a opt județe.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 28 noiembrie, ora 3,00 — 29 noiembrie, ora 6,00, va fi Cod Portocaliu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Desnățui, Jiu sector aval Rovinari — amonte Podari (județele: Mehedinți, Dolj și Gorj), Olteț și afluenții Oltului inferior (județele: Vâlcea, Olt, Gorj și Dolj), Călmățui (județele: Olt și Teleorman), Vedea superioară (județele: Olt și Argeș), Teleorman superior și mijlociu și afluenții mici ai râului Vedea de pe sectorul inferior (județele: Argeș și Teleorman), Neajlov superior și mijlociu (județele: Argeș, Dâmbovița și Giurgiu) și Sabar (județele: Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu).

De asemenea, în intervalul 27 noiembrie, ora 14,00 — 29 noiembrie, ora 16,00, va intra în vigoare un Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Călmățui, Vedea (județele Olt, Teleorman și Argeș) și Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).
 
Același tip de avertizare va fi valabilă și în perioada 27 noiembrie, ora 18,00 — 29 noiembrie, ora 16,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Desnățui, Jiu mijlociu și inferior (județele: Mehedinți, Gorj și Dolj), afluenții Oltului inferior (județele: Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj și Argeș) și Argeș (județele: Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu și Ilfov).

INHGA menționează, totodată, că din data de 28 noiembrie, ora 2,00 și până în 29 noiembrie, ora 16,00, va fi Cod Galben de inundații și pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomița superioară și afluenții săi (județele: Dâmbovița și Prahova), Călmățui, Buzău — bazin mijlociu (județele: Prahova, Buzău și Brăila), Râmnicu Sărat (județele: Buzău și Vrancea), Bârlad — bazin mijlociu și inferior (județele: Bacău, Vaslui și Galați) și afluenții mici ai Siretului și Prutului din județele: Vrancea, Vaslui și Galați.

Cod galben de vreme rea...

Totodată, Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi o nouă avertizare cod galben de ploi însemnate cantitativ şi ninsori. Meteorologii atrag atenţia asupra depunerii unui strat consistent de zăpadă în anumite zone, dar şi asupra apariţiei poleiului. Codul este valabil în intervalul 27 noiembrie, ora 18 – 28 noiembrie, ora 12.00.
În intervalul menţionat în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, dar şi în Dobrogea şi în sudul Moldovei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
Precipitaţii mixte se vor semnala în Banat, precum şi în zona Carpaţilor Orientali, în vestul şi nordul Moldovei şi local în Transilvania, unde se va formă polei. În Munţii Banatului şi în Carpaţii Meridionali vor predomină ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă consistent.
La noi, în zona Dobrogei, în regiunile sudice şi sud-estice, dar şi pe crestele montane, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale ce vor depăşi local 55...65 km/h.
Potrivit ANM, în după-amiază zilei de 28 noiembrie şi în noaptea de 28/29 noiembrie precipitaţiile se vor semnala pe arii mai extinse în regiunile intracarpatice şi vor fi sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii