Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de coasta

ro

04 Nov, 2013 13:23 989 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Peste 700 litri de produs petrolier confiscat la Cernavodă
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit doi cetăţeni români care transportau, cu o ambarcaţiune, respectiv un autoturism, 720 litri lichid cu miros specific de motorină fără documente justificative.
Verificările au stabilit faptul că cele două persoane în cauză nu deţin documente legale pentru a conduce ambarcaţiunea, respectiv autoturismul.
● În data de 02.11.2013, în jurul orei 12.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă, aflaţi în misiune pe malul drept al Dunării, au oprit pentru control o ambarcaţiune cu motor, la bordul căreia se afla o persoană de sex masculin.
În urma controlului au fost identificate 25 de bidoane din plastic care conţineau un lichid cu miros specific de motorină pentru care nu au putut fi prezentate documente legale.
Bărbatul, în vârstă de 35 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Constanţa, a declarat că a găsit abandonate respectivele bidoane care conţineau 500 litri de lichid cu miros specific de produs petrolier.
Verificările au mai stabilit faptul că respectivul bărbat nu deţine certificat de conducere a respectivei ambarcaţiuni, faptă ce pune în pericol navigaţia pe Dunăre.
 
● În data de 03.11.2013, în jurul orei 12.40, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă, au oprit pentru control, în zona de competenţă, un autoturism marca Ford, condus de S.I., în vârstă de 25 ani, domiciliat în judeţul Ialomiţa.
În autoturism au fost descoperite 10 bidoane din plastic încărcate cu 220 litri de lichid cu miros specific de motorină pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente justificative.
Extinderea verificărilor a stabilit că tânărul în cauză nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul.
 
Pentru continuarea cercetărilor a fost ridicată cantitatea de 720 litri produs petrolier, ambarcaţiunea, motorul şi rezervorul acesteia, bunurile având o valoare de aproximativ 6.040 lei.
Poliţiştii de frontieră le-au întocmit celor doi bărbaţi actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „conducerea unei ambarcaţiuni fără a deţine certificat internaţional de conducător ambarcaţiune de agrement”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. din Legea 191/2003 şi „însuşirea bunului găsit”, art. 216, alin. 1 Cod Penal, respectiv „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce nu deţine permis de conducere”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 86, alin. 1 din O.U.G. 195/2002 republicată.
 
Peste 170 kilograme de peşte confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând doi cetăţeni români care transportau, cu un autoturism, respectiv o autoutilitară, cantitatea de 176 kilograme peşte fără documente justificative.
Poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea au oprit pentru control, în zona de competenţă, două autoturisme, înmatriculate în România, conduse de cetăţeni români, care transportau cantităţi de peşte fără documente justificative.
 
● Primul caz a fost înregistrat în data de 03.11.2013, în jurul orei 14.00, când a fost verificat un autoturism marca Audi, condus de cetăţeanul român, S.I., în vârstă de 26 ani, domiciliat în judeţul Bacău.
În interiorul autoturismului a fost găsită cantitatea de 85 de kilograme peşte din specii diferite, în stare proaspătă, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente justificative.
 
● În al doilea caz, poliţiştii de frontieră au oprit în data de 04.11.2013, în jurul orei 02.30, o autoutilitară marca Mercedes Benz, la volanul căruia se afla cetăţeanul român U.D., în vârstă de 52 ani, domiciliat pe raza judeţului Galaţi.
În urma controlului a fost găsită cantitatea de 91 kilograme peşte din specii diferite, în stare congelată şi prospătă, transportată fără documente legale.
 
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de peşte, evaluată la 505 lei, care a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar bărbatii în cauză, sunt cercetati pentru săvârşirea infracţiunii de „transport al peştelui fără documente legale”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. j din O.U.G. 23/2008, modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Volkswagen Golf cu document fals, descoperit în P.T.F. Vama Veche
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în P.T.F. Vama Veche un autoturism marca Volkswagen Golf, înmatriculat în R. Bulgaria, pentru care conducătorul a prezentat la control o poliţă de răspundere civilă tip Carte Verde falsă.
În data de 01.11.2013, în jurul orei 10.00, în P.T.F. Vama Veche s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român S.M., în vârstă de 24 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Constanţa, care conducea un autoturism marca Volkswagen Golf, înmatriculat în Bulgaria.
Conducătorul auto a prezentat la controlul specific o poliţă de răspundere civilă tip Carte Verde falsă care prezenta indicii de falsificare.
Conducătorul autoturismului a declarat faptul că intenţiona să se deplaseze în R. Bulgaria pentru a reînnoi documentul în cauză, fără a cunoaşte că acesta este fals.
Poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţenilor români, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „uz de fals”, faptă prevazută si pedepsită de art. 291 Cod Penal.
 
Peste 10.000 de ţigarete netimbrate confiscate la bordul unei nave în Portul Constanţa
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrătorii vamali, au descoperit pe o navă aflată în Portul Constanţa 10.200 ţigarete netimbrate, ascunse şi nedeclarate, de doi marinari străini.
În data de 02.11.2013, în intervalul orar 17.40 – 20.30, o echipă comună formată din poliţişti de frontieră ai Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat în Portul Constanţa, controlul unei nave sub pavilion R. Moldova, sosită din direcţia Turcia.
În urma controlului, au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în cabina a doi marinari sirieni, 10.200 de ţigarete netimbrate de mărci diferite.
Din cercetări a rezultat faptul că respectivii marinari ascunseseră ţigaretele cu scopul de a le comercializa.
          Întreaga cantitate de ţigarete, evaluată la aproximativ 5.100 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar cei doi marinari străini au fost sancţionaţi contravenţional de lucrătorii vamali.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii