Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de coasta

ro

20 Sep, 2013 13:15 1033 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Focuri de armă pentru reţinerea a doi braconieri în Delta Dunarii
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând cinci cetăţeni români care transportau, cu o autoutilitară şi două ambarcaţiuni cu motor, cantitatea de 165 kilograme peşte fără documente justificative, precum şi plase de pescuit în lungime de 1.604 metri.
Pentru reţinerea a doi dintre braconieri, care nu s-au supus somaţiilor legale, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să execute şase focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea procedurilor legale.
● În data de 20.09.2013, în jurul orei 05.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia au acţionat pe braţul Chilia, pe canalul ce face legatura între lacurile Matita şi Miazazi, pentru identificarea a două persoane despre care deţineau informaţii că desfăşoară activităţi ilegale.
Poliţiştii de frontieră au încercat să oprească pentru control, folosind semnalele acustice şi luminoase din dotare, o ambarcaţiune pescărească cu motor, în care se aflau cele două persoane de sex masculin.
Conducătorul ambarcaţiunii nu a oprit la somaţie, ceea ce a determinat şalupa Gărzii de Coastă să pornească în urmărirea ei.
Ambarcaţiunea pescărească a acroşat şalupa poliţiştilor de frontieră, care au fost nevoiţi să facă uz de armă, executând şase focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea procedurilor legale.
Cele două persoane, A.D.de 23 ani şi B.M. de 25 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Tulcea, au fost reţinute şi conduse la sediul S.P.F. Chilia pentru continuarea cercetărilor.
În ambarcaţiunea pescărească au fost descoperite aproximativ 100 kilograme peşte din specii diferite şi 22 plase tip monofilament şi comercial, în lungime de 1.370 metri.
● În data de 19.09.2013, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea au oprit pentru control, pe raza municipiului Tulcea, o autoutilitară marca Dacia, condusă de R.C.G., în vârstă de 39 ani, domiciliat în municipiul Buzău.
În autoutilitară a fost gasită cantitatea de 40 kilograme peşte din specia caras, pentru care conducătorul auto nu avea documente justificative de provenientă şi transport.
● În aceeaşi zi, în jurul orei 07.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă i-au surprins pe E.N.de 43 ani si I.M.de 39 ani, cu domiciliul în oraşul Hârşova, care pescuiau dintr-o ambarcaţiune cu patru plase tip monofilament în lungime de 134 metri.
În plasele bărbaţilor au fost găsite 25 kilograme peşte din speciile ştiucă, plătică, babuşcă şi caras.
● Totodată, în jurul orei 10.30, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Sulina, au desfăşurat o acţiune cu reprezentanţii A.N.P.A., la aproximativ 3 mile marine travers de insula Sahalin.
În urma acestei acţiuni au fost descoperite, abandonate în Marea Neagră, trei plase de pescuit tip setcă, în lungime de aproximativ 100 de metri.
 
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 165 kilograme de peşte, care a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, precum şi ambarcaţiunile în cauză, motoarele acestora şi cele 29 de plase de pescuit în lungime de 1.604 metri.
  Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „deţinere şi transport a peştelui fără documente legale”, „deţinere şi folosire la pescuit a plaselor monofilament” şi „nedeţinerea licenţei de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Aproximativ o tonă de motorină confiscată în Portul Constanţa
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat un grup de şapte persoane de cetăţenie română care a fost implicat în transferarea unei cantităţi de 1.000 litri de motorină fără respectarea procedurilor legale.
În data de 19.02.2013, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au executat o misiune specifică în zona de competenţă, unde au verificat o ambarcaţiune sub pavilion România, acostată pe malul drept al canalului Dunărea – Marea Neagră.
În urma controlului au fost descoperită la bordul ambarcaţiunii, în magazia de materiale şi sala cârmei, o cantitate de produs petrolier cu miros specific de combustibil tip Diesel, pentru care nicio persoană din cele depistate la locul faptei nu a putut prezenta documente justificative.
Totodată, la mal, la aproximativ 20 de metri de ambarcaţiune, se afla o autoutilitară marca Iveco, în care au fost descoperite trei recipiente din material plastic în care se afla depozitată cantitatea de 1.000 litri pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta documente legale.
Cercetările au stabilit faptul că respectiva cantitate de produs petrolier a fost sustrasă iniţial, de la un împingător, şi depozitată pe ambarcaţiunea în cauză, în activitatea ilegală fiind implicate şapte persoane.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de motorină, evaluată la aproximativ 6.000 lei, iar autoutilitara şi ambarcaţiunea au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.
Persoanele în cauză, cu vârste cuprinse între 22 şi 56 ani, sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „complicitate la furt calificat”, „conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător” şi „încredinţarea cu ştiinţă spre conducerea unei navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corepunzător”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 208, alin. 1 şi art. 209, lit.a din Codul Penal, cu aplicarea art. 33, lit.a Cod Penal, respectiv art. 2, alin. 2 din Legea 191/2003.
 
Conducea o ambarcaţiune cu motor fără a îndeplini condiţiile legale
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat pe Dunăre, în zona de competenţă, un cetăţean român care conducea o ambarcaţiune cu motor pentru care nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător.
În data de 19.09.2013, ora 10.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia au oprit pentru control, pe braţul Cernovca, o ambarcaţiune cu motor, în care se afla cetăţeanul român C.F.V., în vârstă de 32 ani, domiciliat în Bucuresti.
Cetăteanul a declarat că nu are asupra sa niciun document pe care să-l prezinte la control.
 Verificările au stabilit faptul că respectivul cetăţean nu posedă certificat de capacitate pentru a conduce o astfel de ambarcaţiune, încălcând astfel siguranţa navigaţiei civile.
Persoanei în cauză i-au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unei nave / ambarcaţiuni de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin.1 din Legea 191/2003.
 
Mazda cu I.T.P. fals, descoperit în P.T.F. Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în P.T.F. Ostrov un autoturism marca Mazda, înmatriculat în Bulgaria, pentru care conducătorul auto a prezentat la control un certificat de inspecţie tehnică fals.
În data de 20.09.2013, în jurul orei 08.30, în P.T.F. Ostrov s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român B.F., în vârstă de 44 ani, care conducea un autoturism marca Mazda, înmatriculat în Bulgaria.
Conducătorul auto a prezentat la controlul specific un certificat tip I.T.P. care prezenta indicii de falsificare.
Bărbatul, domiciliat în municipiul Slobozia, a declarat că a achiziţionat autotursimul fără a cunoaşte faptul că documentul în cauză este fals.
Poliţiştii de frontieră i-au întocmit cetăţeanului român, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „complicitate la fals material în înscrisuri oficiale”, faptă prevazută si pedepsită de art. 26 Cod Penal, raportat la art.288 Cod Penal şi „uz de fals”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod Penal.
 
Aproximativ 8.000 de jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu reprezentanţii Biroului Vamal Constanţa Sud, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 735.000 lei.
● În data de 20.09.2013, în jurul orei 11.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.P.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosite din China pe adresa unor societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului au fost descoperite 7.776 jucării (păpuşi şi piane din plastic), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 735.000 lei dacă ar fi originale.
Marfa purta însemnele distinctive ale unei firme cunoscute şi a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale în cauză, un cetăţean bulgar, în vârstă de 37 ani, cu domiciliul în R. Bulgaria, dosar penale pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
● În data de 19.09.2013, în jurul orei 11.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Constanţa au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor la regimul dreptului de proprietate intelectuală, pe raza municipiului Constanţa, unde au identificat-o pe B.A., în vârstă de 39 ani, care oferea spre comercializare 468 articole de îmbrăcăminte, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 5.000 lei.
Persoana în cauză, domiciliată în municipiul Constanţa, nu a putut face dovada existenţei documentelor de provenienţă şi nici a acordului titularului mărcii înregistrate, astfel încât marfa a fost ridicată în vederea confiscării, iar administratorului i-a fost întocmit dosar penal.
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii