Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Guvernul României Acord între Ministerul Afacerilor Externe și Organizația Internațională pentru Migrație

ro

23 Sep, 2015 13:50 1090 Marime text
Guvernul a aprobat, astăzi, un Memorandum privind semnarea Acordului de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
Acordul cuprinde prevederi care se referă, fără a se limita, la următoarele domenii: coordonarea activităților legate de repatrierea asistată a cetățenilor români aflați în situații vulnerabile, precum și a activităților legate de consolidarea capacității de răspuns a MAE/Departamentul Consular, schimburile de informații și documente, cooperarea tehnică etc. Acordul formalizează, de fapt, colaborarea din ultimii ani între MAE român și OIM. În contextul mai larg al situației internaționale, MAE consideră că o asemenea formalizare a legăturilor cu OIM este necesară și va face mai eficiente intervențiile pe canale diplomatice pentru asistarea cetățenilor români aflați în dificultate.

Informații suplimentare:
Înfiinţată în anul 1951, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie este principala instituţie interguvernamentală specializată în domeniul migraţiei, activând în strânsă legătură cu parteneri guvernamentali, interguvernamentali şi neguvernamentali.
Având în componență 157 state membre şi alte 10 cu statut de observator, OIM are birouri în peste 100 de ţări și îşi dedică întreaga activitate pentru promovarea migraţiei reglementate în beneficiul tuturor. Acest lucru este realizat prin oferirea de servicii şi consultanţă atât către guverne, cât şi către migranţi.
OIM activează pentru asigurarea reglementării procesului migrator, promovând cooperarea internaţională în privinţa problemelor legate de migraţie, asistând în căutarea soluţiilor practice la problemele migraţiei şi acordând asistenţă umanitară categoriilor defavorizate de migranţi, fie ei refugiaţi, persoane strămutate sau dezrădăcinate.
Constituţia OIM oferă recunoaştere explicită a legăturii dintre migraţie şi dezvoltarea economică, socială şi culturală, precum şi a dreptului persoanelor la libera circulaţie.
OIM îşi desfăşoară activitatea în patru arii de gestionare a migraţiei: migraţie şi dezvoltare, facilitarea migraţiei, reglementarea migraţiei, migraţia forţată.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii