Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deschiderea oficiala a Laboratorului de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazul Mare Constanta

ro

23 Feb, 2010 07:44 3895 Marime text

conferinta-de-presa_22.04.jpgUn nou centru pentru diagnosticarea Sindromului de Apnee in Somn s-a deschis in Constanta

Spitalul de Pneumoftziologie Palazul Mare Constanta a deschis oficial Laboratorul de Somnologie vineri, 19 februarie, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Hotel Ibis in Constanta. Laboratorul este destinat diagnosticarii Sindromului de Apnee in Somn, iar valoarea investitiei se ridica la 15.000 euro.

Cu ocazia inaugurarii Laboratorului, Societatea Romana de Pneumologie alaturi de Colegiul Medicilor Constanta, Societatea Romana de Somnologie, Spitalul de Pneumoftziologie Palazul Mare si coordonatorul Laboratorului de Somnologie din Spitalul Judetean Constanta au sustinut vineri si sambata un atelier de somnologie dedicat informarii practice a medicilor in ceea ce priveste Sindromul de Apnee in Somn si ventilatia neinvaziva, ambele subiecte fiind de mare actualitate atat medicala, cat si publica. Aceasta manifestare a fost organizata cu sprijinul Oxigen Plus SRL, lider national in domeniul oxigenoterapiei la domiciliu, al diagnosticarii si tratamentului Sindromului de Apnee in Somn.

Laboratorul a fost dotat din punct de vedere tehnic de catre Oxigen Plus SRL si beneficiaza de un somnograf pentru diagnosticul Sindromului de Apnee in Somn de tip obstructiv, central si mixt si AutoCPAP, un aparat pentru identificarea presiunii de tratament, iar echiparea laboratorului este cea standard unei rezerve de spital. Laboratorul se adreseaza intregii populatii a judetului Constanta, indeosebi la cei care prezinta suspiciunea de sindrom de apnee in somn: sforaitori, hiperponderali cu somnolenta diurnal si cei care asociaza alte afectiuni precum HTA, diabet zaharat, afectiuni endocrinologioce sau ORL.

"Inca de la infiintare, Oxigen Plus a investit in educarea si identificarea medicilor dornici sa-si dedice o parte din timpul si energia lor somnologiei, domeniu aflat la granita intre specialitati. Cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie si a Societatii Romane de Somnologie am participat si vom mai participa la organizarea unor cursuri si ateliere practice de somnologie si ventilatie neinvaziva. Scopul acestor manifestari este instruirea medicilor participanti si dotarea cu aparatura de varf a unor laboratoare noi in cat mai multe zone ale tarii. In acest context se inscrie si colaborarea cu Spitalul de Pneumoftiziologie Constanta unde am intalnit oameni entuziasti si dornici sa dezvolte acest domeniu aflat inca la inceput in Romania. Suntem convinsi ca si Constanta, cu cele doua laboratoare infiintate (de la Spitalul Judetean si de la Spitalul de Pneumoftiziologie) va deveni un punct de reper important pe harta somnologiei romanesti alaturi de centrele universitare consacrate de la Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi" a declarat Silvia Stanescu, director executiv Oxigen Plus.

Apneea in somn reprezinta o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin intreruperea temporara a respiratiei. Persoanele care sufera de apnee in somn prezinta opriri ale respiratiei in mod repetat in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde. Numarul episoadelor apneice variaza de la 5 la 50 pe ora de somn.

Laboratorul de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazul Mare a fost infiintat deoarece in zona de S-E a Romaniei nu existau suficiente laboratoare active pentru diagnosticarea si tratamentul Sindromului de Apnee in Somn si a afectiunilor respiratorii cronice cu suport ventilator pentru cei aproape 15.000 de pacienti din judetul Constanta, la care se adauga aproximativ 20.000 de pacienti cu S.A.S. din judetele limitrofe.

Statisticile internationale arata ca pacientul tipic cu SAS este barbat (studiile din laboratoarele de cercetare a somnului arata ca SAS e de 5 ori mai frecvent la sexul masculin, iar la femei SAS este frecvent la menopauza) are varsta cuprinsa intre 30-60 de ani, sufera de obezitate (70% din pacientii cu SAS), fumeaza si are tulburari de somn, des identificate prin sforait si somnolenta pe timpul zilei. In Romania nu exista date oficiale despre incidenta SAS, insa conform datelor estimate de catre Oxigen Plus, exista aproximativ 510.000 de potentiali pacienti adulti cu SAS.

Cei care stiu ca sufera de tulburari ale somnului se pot adresa pentru diagnosticare si tratament la Laboratorul de Somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazul Mare (Str. Sentinelei nr. 40, Palazu Mare, Constanta) sau la Spitalul Judetean Constanta.

Pentru a putea fi investigat, pacientul trebuie sa stea doua nopti in spital. In prima noapte pacientul este conectat la somnograf, un aparat care inregistreaza in timpul somnului anumiti parametrii, cum ar fi saturatia de oxigen din sange, frecventa respiratiei, pulsul, de cate ori a sforait si care este tipul de apnee. Dimineata, in functie de rezultatele inregistrate de somnograf, se stabileste diagnosticul pozitiv de SAS. In a doua noapte pacientul este conectat la un aparat pentru presiune continua pozitiva (AutoCPAP), care prin intermediul unei masti speciale impinge aerul si tine deschise caile respiratorii superioare, corectandu-se apneea si implicit sforaitul. In aceasta noapte aparatul se autoajusteaza in functie de gravitatea SAS si astfel pacientul primeste o recomandare pentru tratament la domiciliu. Cu aceasta recomandare pacientul ajunge la tehnicianul specializat care ii vinde sau inchiriaza aparatul si masca pentru tratament.

Rezultatele tratamentului se vor simti imediat: pacientii se vor bucura de un somn odihnitor, va disparea sforaitul si somnolenta diurna, iar calitatea vietii se imbunatateste in mod evident.

In Romania primul laborator de somnologie a fost infiintat in anul 1996, la Institutul National de Pneumologie Prof Dr. Marius Nasta din Bucuresti si abia atunci somnologia a inceput sa fie cunoscuta ca o problema de sanatate. Acum exista laboratoare de somnologie atat in centrele universitare consacrate, Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi si Constanta, cat si in alte orase importante din tara. Totusi, numarul total al acestora este insuficient avand in vedere numarul estimat al persoanelor afectate de SAS. In Germania de exemplu, exista peste 300 de laboratoare dedicate somnologiei.

Parteneri:

Spitalul de Pneumoftziologie Constanta s-a infiintat in 1979 si a fost intotdeauna un reper important in zona de S - E a tarii pentru diagnosticul si tratamentul bolilor respiratorii cronice. Investitiile din ultimii ani au facut ca nivelul ingrijirilor medicale din aceasta zona sa creasca si sa ajunga la nivelul celor mai dezvoltate spitale de profil din Romania.

Oxigen Plus SRL si-a inceput activitatea in anul 2004, fiind parte a grupului Gemisa Investment Ltd. Inca din momentul infiintarii scopul a fost sa identifice permanent nevoile clientilor si sa le ofere solutii globale, servicii ireprosabile si produse de valoare. Una dintre tinte a fost si este situarea pe primul loc pe piata serviciilor in ceea ce priveste vanzarea si inchirierea de echipamente medicale pentru tratarea la domiciliu a bolilor cronice asociate cu insuficiente respiratorii pe baza reputatiei castigate prin calitatea produselor si prin serviciile oferite. Vorbim in acest context despre tratamentul la domiciliu a bronhopneumoniei obstructive cronice, a sindromului de apnee obstructiva in somn si a insuficientei respiratorii de diferite etiologii care necesita ventilatie invaziva si neinvaziva.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii