Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solidaritate cu tătarii din Crimeea

ro

17 May, 2015 21:36 1168 Marime text
Asociația “SALADIN AGIACAI”, din Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanta si Institutul de Turcologie și Studii Central-Asiatice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca organizeaza Conferinta cu titlul:
"Solidaritate cu tătarii din Crimeea, în memoria victimelor deportării staliniste din 18 Mai 1944".
Conferinta va avea loc in data de  18 mai 2015, incepand cu orele 17:00, Sala “Adrian Rădulescu”, Muzeul de Istorie Națională si Arheologie Constanța.
Conferențiari:
Dr. Virgil Coman, Director, Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale
Dr. Margareta Aslan, Institutul de Turcologie si Cercetari Central-Asiatice, Universitatea Babeș Bolyai
Drd. Melek Fetisleam, Institutul de Turcologie si Cercetari Central-Asiatice, Universitatea Babeș Bolyai.

Invitatul special al evenimentului este Consulul General al Republicii Turcia la Constanta, Excelenta Sa, Domnul Ali Bozcaliskan.
Va rosti un mesaj de salut Decanul Facultatii de Istorie si Stiinte Politice din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu. La eveniment vor participa istorici, cadre didactice universitare, profesori, doctori si alte personalitati din cadrul comunitatii tatare si turce din Romania.

Acțiunea este dedicata marcării zilei de 18 Mai 1944 cand regimul dictatorial stalinist a forțat comunitatea de tătari din Crimeea să își părăsească casele si locurile natale, pentru a fi stramutata spre Siberia si alte zone indepartate ale statului sovietic.
Peste două sute de mii de personae, in majoritate bătrăni, copii si femei au murit din cauza drumului lung in conditii improprii. O parte din supravietuitorii deportarilor si persecutiilor regimului sovietic au putut sa se reintoarca in Crimeea la locurile natale, dupa destramarea in 1991 a Uniunii Sovietice. Din pacate in 2014, Crimeea a fost anexata abuziv de catre Rusia. In Dobrogea se afla multe familii cu origini si legaturi stranse cu Crimeea.
 
Co-Presedinti ai Asociatiei Saladin Agiacai
 Ec.Meryem Mambet Lect.univ.dr.Denis Ibadula
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii