Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Tratamentul nevralgiilor prin ozonoterapie

ro

23 Mar, 2015 08:14 5427 Marime text
Nevralgiile sunt dureri intense, uneori continue, alteori pulsatile, care sunt cauzate de un nerv și care se manifestă în teritoriul lui de distribuție. O nevralgie poate fi o experiență dureroasă pentru unele persoane și este nevoie de soluție terapeutică rapidă și eficientă. În ajutorul celor suferinzi, dezvoltarea tehnologiilor inovative în domeniul medical au făcut ca, pentru tratarea acestor nevralgii, pentru efecte rapide, să se folosească ozonoterapia și tratamentul fizioterapic. În Constanța, astfel de proceduri se pot efectua la un stardard de înaltă calitate, la centrul de recuperare și fizioterapie Life Rehab, de către mediciul Adriana Drăgan și medicul specialist Mirela Coman.

Mulți din cei care suferă de astfel de afecțiuni acuză dureri puternice care pot avea drept cauze inflamații sau iritaţii mecano-traumatice ale nervilor, compresii ale rădăcinilor nervoase, infecții virale ale unor trunchiuri nervoase, boli metabolice care afectează sistemul nervos periferic sau chiar intoxicații. Durerea nevralgică are caracteristici aparte, ea este resimțită puternic, ca o arsură, fulgerare, înjunghiere sau înțepătură, fiind extrem de neplăcută, împiedicând de multe ori activitățile zilnice și odihna. Cele mai frecvente nevralgii sunt: nevralgia de trigemen, nevralgia occipitală, nevralgia postherpetică, nevralgia intercostală.
Potrivit www.webclinic.ro, nevralgia de trigemen se manifesta ca o durere foarte intensă la nivelul feței, de regulă pe o jumătate a ei, declanșată de un stimul tactil ca atingerea, mestecatul, periajul dinților sau vorbitul. Această afecțiune poate genera unele dintre cele mai intense dureri cunoscute. Din acest motiv, pacienții cu această afecțiune ajung să fie depresivi și unii chiar au tentative de suicid. Există chiar boli neurologice care cauzează acest tip de nevralgie, în aceste cazuri fiind o nevralgie „secundară”. Alteori nu se poate depista cauza ei și atunci vorbim despre o nevralgie „primitivă”.

Nevralgia post herpetică este o durere care apare pe dermatomul afectat de erupţia zoosterană (Zona Zoster), după dispariția erupției sau chiar din momentul formarii crustelor. Aceasta afecțiune este cauzată de un virus (virusul varicelo-zoosterian) care infectează un nerv, în condițiile unei imunități mai reduse. O astfel de nevralgie poate evolua luni și chiar ani în absența unui tratament adecvat.
Nevralgia occipitală sau nevralgia Arnold poate fi recunoscută printr-o durere în regiunea occipitală sau a cefei, care iradiază ascendent spre creștet sau spre orbite. Poate fi unilaterală sau bilaterală și este cauzată de afectarea inflamatorie, vasculară sau traumatică a nervilor mic și mare occipital. Contracturi ale mușchilor gâtului, modificările spondilogene ale coloanei cervicale și posturi vicioase ale gâtului sunt cauze comune ale acestei suferințe nevralgice.

Nevralgia intercostală este cauzată de lezarea unui nerv intercostal,de cauza inflamatorie, tumorala, artrozica sau posturală și se manifestă prin durere la nivelul toracelui, de regulă unilaterală. Durerea este amplificată de mișcările respiratorii ale cutiei toracice sau de schimbarea poziției corpului.
În tratamentul acestora se recomandă, în prima etapă, tratamentul medicamentos de tipul analgeticelor, antinflamatoare, anticonvulsivante, antidepresive în diverse doze și combinații.
Tratamentul fizioterapic, serviciu oferit de clinica Life Rehab, este eficient în astfel de situații și nici nu are dezavantajul efectelor adverse sau al interacțiunilor medicamentoase. Procedurile de fizioterapie blochează transmiterea impulsurilor dureroase spre creier, relaxează musculatura, combat inflamația de la nivelul nervului afectat și sedează bolnavul. Curenții de joasă frecvență antialgici, laserul, undele scurte, masajul și aplicațiile calde sau reci sunt folosite în astfel de situații.

O altă opțiune extrem de eficientă de tratament în cazul nevralgiilor o constituie ozonoterapia care se aplica sub forma injecțiilor subcutanate, la concentrații bine stabilite pentru fiecare tip de nevralgie. Ozonoterapia este o metodă nouă de tratament nemedicamentos care folosește ca agent terapeutic un amestec de oxigen-ozon.
Efectul terapeutic de calmare a durerii se instalează rapid, de cele mai multe ori chiar de la prima ședință de tratament, fiind spectaculos uneori. În plus ozonoterapia nu provoacă alergii sau alte efecte adverse, se poate administra la orice vârstă și nu își pierde eficiența după mai multe administrări.
Claudia PINTILIE

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii