Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remedii Naturiste. Cum Ținem Sub Control Colesterolul Din Alimentație

ro

07 Mar, 2016 12:51 2214 Marime text
Colesterolul are o importanță vitală în producerea hormonilor, a compușilor celulari și a învelișurilor protectoare ale nervilor, dar organismul este perfect capabil să fabrice tot colesterolul de care are nevoie, fără ajutorul alimentației. Organismul nu cere mai mult, iar dacă se consumă un surplus de colesterol, el nu-l utilizează. De aceea este importantă alimentația în controlul colesterolului. Dacă se consumă prea mult, excedentul va bloca circulația în vene și artere, iar aceste blocaje sunt responsabile pentru atacurile vasculare și crizele cardiace. În afară de medicamente, colesterolul poate fi ținut în frâu și cu ajutorul unor alimente și plante.

Totalul de colesterol din sânge se compune din colesterol LDL și colesterol HDL. Valorile mari de LDL sunt considerate drept „rele”, pentru că LDL-ul se depune în artere și duce la arterioscleroză. Valorile mari de HDL sunt considerate în schimb, drept “bune”, pentru că HDL-ul combate depunerile de calcar pe pereții vaselor. Nivelul de LDL mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut, iar cel de peste 190 de mg/dl, ca periculos. Valorile HDL-ului sunt considerate prea scăzute, când coboară sub 40 mg/dl. Un mod sănătos de viață ne poate ajuta să scădem nivelul prea ridicat al colesterolului, cu circa 20 de procente. Aproape la fel de mult ca și atunci când apelăm la medicamente. Trebuie doar să facem mișcare, să ne controlăm greutatea și să avem o alimentație corectă.

Fibrele și ceaiurile din anumite plante au efecte benefice asupra organismului atunci când vine vorba despre un colesterol crescut.
Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de fibre solubile, care capitonează intestinul cu un soi de gel și reduce absorbția grăsimilor ingerate. Consumul în fiecare dimineață a unui bol cu fulgi de ovăz, amestecați cu iaurt degresat are efectul de a reduce colesterolul semnificativ.

Prunele, fasolea uscata, vinetele si sparanghelul sunt, de asemenea, surse bune de fibre solubile la fel ca și boabele de muștar.
Proaspăt stors, sucul de portocale ingerat dimineața are un efect benefic asupra echilibrului lipidic. Într-un studiu recent, persoanele cărora li s-a cerut să bea trei pahare de suc pe zi au înregistrat o scădere a valorilor colesterolului de 21%. Sucul se bea la maximum cinci minute după ce este stors pentru că lumina zilei distruge vitamina C.

Substitut ideal pentru carne, peștele, mai ales cel oceanic, conține acizi grași Omega 3, care duc la scăderea colesterolului „rău”. Ideal ar fi să mâncăm de trei ori pe săptămână – de preferință macrou, ton, somon proaspăt, sardele în conservă. Uleiul de peste  se poate lua și sub formă de capsule. Acestea conțin formele cele mai active de acizi grași Omega 3. Ceapa roșie este bogată în sulf, care crește nivelul colesterolului „bun”. Ceapa roșie își datorează culoarea flavonoidelor, de asemenea benefice pentru organism.
Încercați să consumați în fiecare zi cel puțin un cățel de usturoi. Bulbii conțin un compus al sulfului numit alicina, care răspândește un miros neplăcut, dar scade semnificativ colesterolul.

Numeroase studii au dovedit că el scade valorile LDL-ului (colesterolul rău) și le creste pe cele ale HDL-ului (colesterolul bun). E suficient să se consume două linguri de ulei de măsline pe zi, pentru a scădea nivelul colesterolului, în mod semnificativ, într-o singură săptămână. Semințele de in sunt o sursă bogată de Omega 3 și de fibre solubile. După ce sunt date prin râșnița de cafea, amestecați-le cu iaurt și cu cereale, la micul dejun. Un studiu realizat recent în Olanda a dovedit ca inul – două linguri de semințe pe zi – duce la scăderea colesterolului cu aproximativ 18%.

Numeroase studii au dovedit ca uleiul de măsline scade valorile LDL-ului (colesterolul rău) și le crește pe cele ale HDL-ului (colesterolul bun). E suficient să se consume două linguri de ulei de măsline pe zi, pentru a scădea nivelul colesterolului, în mod semnificativ, într-o singură săptămână.

Fructele cu coajă tare sunt foarte bogate în grăsimi nesaturate, deci și în Omega 3. Mai ales nucile si migdalele produc scăderea colesterolului. Mâncați în fiecare zi un pumn de fructe, pe post de desert, înlocuind prăjiturile.

Renunțați definitiv la alimentele ce conțin grăsimi saturate, principala sursă de colesterol: mezeluri, carne grasă de porc, vită, oaie, brânzeturi grase și fermentate. Dacă nu puteți renunța la carnea roșie, alegeți vânatul. Carnea de cerb, de mistreț sau de căprioară e mult mai puțin grasă decât cea de vită.

Alcoolul – indiferent sub ce formă – crește nivelul colesterolului bun, cu condiția să fie băut moderat. Un pahar pe zi pentru femei și două pahare pentru bărbați, acestea sunt dozele recomandate. Dacă depășiți aceste doze, neajunsurile sunt mai mari decât beneficiile. Vinul roșu are avantajul că furnizează anti-oxidanți extrem de benefici pentru inimă.

De pe lista ceaiurilor care au ca efect scăderea colesterolului fac parte ceaiul verde, ceaiul de păpădie, cel de ghimbir, din frunze de dafin, anghinare, pătlagină, dar și cel pregătit dintr-un amestec de plante (gălbenele, săpunăriță, cozi de cireșe, anghinare, crețușcă și vulturică), pot da randament în acest sens.

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii