Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua europeană fără mașini. Ce ziceţi, lăsaţi autovehiculele acasă?

ro

22 Sep, 2015 07:39 1514 Marime text
Poate titlul vă va îmbia să lăsaţi astăzi maşina acasă şi să mergeţi cu bicicleta la serviciu. La 22 septembrie este celebrată Ziua europeană fără mașini cu scopul de a promova alternative la automobilul personal sau de serviciu. Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe orașe de pe continentul european, fiind o inițiativă a Comisiei Europene, susținută de Uniunea Europeană. În ultimii ani, a câștigat teren și în alte părți ale lumii, în orașe precum Seul, Tokyo, Montreal.
Ziua europeană fără mașini este precedată de evenimentul amplu denumit "Săptămâna Europeană a Mobilității", care se marchează din 2002. Astfel, pe parcursul unei săptămâni, sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Campania din 2015 desfășurată sub motto-ul "Alege, Schimbă, Combină", a pus accentul în mod deosebit pe "multimodalitate", care permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să combine modalitățile de transport, potrivit www.mobilityweek.eu. Acțiunile se încheie culminând cu celebrarea pe 22 septembrie a Zilei europene fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.
Această zi, precum și evenimentul "Săptămâna Europeană a Mobilității" sunt marcate în România, în 29 de orașe, prin organizarea de concursuri cu role, cu biciclete, alergări, desene cu tematică. Manifestările din 2015 includ și difuzarea de pliante și afișe în vederea responsabilizării și promovării diverselor forme de deplasare și un seminar pe tema "multimodalității".
Statisticile efectuate arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creșterea efectelor negative asupra planetei și implicit asupra oamenilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii