Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă mai amintiţi? Şapte ani de la moartea, în Afganistan, a sublocotenentului (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu (video)

ro

20 Jun, 2013 07:19 5129 Marime text
Astăzi se împlinesc şapte ani de la decesul caporalului-sanitar, devenit sublocotenent (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu.
Militarul şi-a pierdut viaţa în teatrul de operaţii din Afganistan. Transportorul în care se afla, într-o misiune de patrulare, a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat.
Sanitarul batalionului, caporalul Drăguşanu, născut la 1 octombrie 1968, încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, din 2001, se afla în primul transportor amfibiu blindat, dintr-o coloana de patru autovehicule.
În jurul orei 03.00 (ora României), la aproximativ 20 kilometri de Kandahar, transportorul a declanşat un dispozitiv exploziv improvizat.
Bilanţul deflagraţiei: caporalul Drăguşanu a decedat, iar alţi patru militari au fost răniţi. Înainte de a fi încadrat la Batalionul 341 Infanterie Topraisar, caporalul lucrase ca genist din 1992 la Unitatea Militară 01212 din Murfatlar, timp în care a efectuat o serie de cursuri pentru a ajunge sanitar. La vremea respectivă Drăguşanu era căsătorit, avea un copil, în vârstă de 13 ani, şi plecase ca şi alţi colegi de-ai lui să-şi poate face o casa ca lumea.
S-a ales cu o înmormântare cu onoruri militare şi fanfară, cu salve de armă şi cu sicriul acoperit cu drapelul României, care la finalul ceremoniei a fost dat  va fi dat familiei spre păstrare.
În memoria militarului, o strada din Murfatlar poartă numele său.
 
Fetiţa s-a mai ales şi cu lacrimile lui Băsescu
 
La Aeroportul de la Mihail Kogălniceanu unde a fost adus cu o aeronavă americană trupul militarului, şeful statului i-a cerut iertare fetiţei militarului român. "Probabil noi, cei puţin mai în vârstă, înţelegem foarte bine. Poate că Diana Drăguşanu, copilul lui Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, înţelege mai greu de ce tatăl ei nu s-a mai întors acasă. Diana, îţi mulţumesc şi ţie şi mamei şi te rog să ne ierţi', a spus cu lacrimi in ochi si cu glasul gâtuit de emoţie preşedintele.
Tot în memoria sa, probabil, un prieten a încărcat, acum câteva zile, un filmuleţ care poate fi accesat pe youtube.com.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii