Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde slujeşte Arhiepiscopul Tomisului în perioada 3-8 iulie

ro

03 Jul, 2015 10:29 1367 Marime text
Vineri, 3 iulie, începând cu ora 18.00, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Negru Vodă.
 
Sâmbătă, 4 iulie, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Răzoarele, comuna Oltina, urmată de Sfânta Liturghie.
 
Duminică, 5 iulie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, așezământ monahal, care, pe data de 8 iulie, își serbează hramul.
 Mănăstirea Capidava a fost înființată în data de 1 iulie 2007, în apropierea cetății omonime, unde, încă din anii 518-520, exista o episcopie. La așezământul monahal de la Capidava au fost construite, în anul 2009, paraclisul cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și corpul de chilii. În anul 2013, pe 8 iulie, ierarhul Tomisului a pus piatra de temelie a bisericii mari, ocrotite de Sfinții Epictet și Astion, și a sfințit paraclisul. Corpurile de chilii au fost construite în stil arhitectonic brâncovenesc, cu pridvor deschis la parter și balcon la etaj.
 
Marți, 7 iulie, începând cu ora 18.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța (Aleea Veteranilor, nr. 11, kilometrul 5).
 
Miercuri, 8 iulie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris, Tulcea.
Aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea), au pătimit Epictet şi Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul României. Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305). Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului, ducând o viaţă curată. Astion era un tânăr chipeş, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii