Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Comunicat de presă Un TAB s-a scufundat în timpul unui exercițiu la Feteşti. Aici au participat şi militari de la unităţi din Constanţa şi Medgidia

ro

19 Jul, 2017 13:55 13043 Marime text
Un TAB al Ministerului Apărării Naționale s-a scufundat în Dunăre, la Fetești, în urmă cu câteva zile, la cel mai mare exercițiu militar, Saber Guardian 2017, potrivit digi.24.

 Cei trei militari aflați în TAB s-au salvat în ultima clipă.

 Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu, o simulare de trecere a brațului Borcea, la care au participat aproximativ 2.000 de soldați, potrivt aceleiaşi surse.
 
 Pentru acest exercițiu s-au folosit TAB-uri de tip 77, transportatoare blindate amfibii, pe care armata română le are în dotare.
 
Un TAB a intrat în apă, a parcurs câteva zeci de metri, iar la un moment dat a apărut o problemă și apa a intrat în TAB. Militarii aflați în TAB au ieșit în siguranță și au fost preluați de o barcă aflată în apropiere.

S-a încercat remorcarea transportatorului blindat, fără succes.

În prezent, transportatorul se află pe fundul Dunării, la aproximativ zece metri adâncime.

La exercițiul din zona Bordușani-brațul Borcea au participat militari ai Batalionului 348 Apărare Antiaeriană "Dobrogea" şi Batalionului 341 Infanterie "Constanţa" aparţinând Brigăzii 9 Mecanizată "Mărăşeşti".

De asemenea militarii din Forțele Navale Române au participat la Exercițiul multinațional SABER GUARDIAN 17, cu 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre de luptă ale Forțelor Navale Române desfășoară, alături de aproximativ 25.000 de militari români și străini numeroase acțiuni, pe mare, pe uscat și în aer, în cadrul celor șase secvențe ale exercițiului SABER GUARDIAN 17, planificate la Cincu, Râureni, Bordușani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu și Babadag. 

La Bordușani, în județul Ialomița, pe Dunăre, marinarii militari au participat la o secvență de forțare a traversării unui curs major de apă de către o grupare ostilă.

Conform scenariului fictiv al exercițiului SABER GUARDIAN 17, pachetul de forțe al Marinei Militare Române este alcătuit dintr-un monitor fluvial, două vedete blindate fluviale, două vedete dragoare fluviale, dar și dintr-un detașament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină și o structură de comandă.

UPDATE: Comunicat de presă: 

În cadrul secvenţelor de instruire ale exerciţiului “ARGEDAVA SABER 17”, desfăşurat pe malul drept al braţului Borcea, în zona localităţii Borduşani, în data de 15 iulie, pe timpul exersării procedurilor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor amfibiu blindat TAB-77 a raportat infiltrarea apei în interiorul transportorului.


Evenimentul face parte din gama de situații tactice luate în calcul de planificatorii exercițiului. Echipajul transportorului și forțele de sprijin special destinate pentru această situație au pus în aplicare procedurile de salvare și evacuare a personalului, care au funcționat conform standardelor și baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operațiuni.


Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unității, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă.

Operațiunea de scoatere a mijlocului tactic scufundat va fi realizată ulterior, cu ajutorul unor utilaje furnizate de un operator specializat civil, în cooperare cu structuri din M.Ap.N.

În tot acest timp, navigația pe brațul Borcea s-a desfăşurat în siguranţă, locul de scufundare fiind balizat conform procedurilor, iar căpitania portului Fetești a fost informată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii