Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stare de război în Turcia Kurzii cer autonomia în sud-est. Bilanţ negru în urma violenţelor

ro

28 Dec, 2015 06:52 1991 Marime text
Grupări kurde care au participat la o reuniune în sud-estul Turciei au îndemnat ieri  la proclamarea autonomiei, în timp ce în regiune aveau loc confruntări violente, iar armata turcă avansa în cadrul unei operaţiuni în domeniul securităţii în care afirmă că a ucis peste 200 de militanţi kurzi.


Congresul Popular Democratic (DTK), care reuneşte organizaţii nonguvernamentale (ONG) kurde, a lansat acest îndemn la autonomie la finalul acestei reuniuni de două zile, la Diyarbakir, relatează Reuters în pagina electronică, scrie realitatea.net

Rezistenţa legitimă a poporului nostru faţă de politicile care degradează problema kurdă reprezintă în mod esenţial un îndemn şi o luptă pentru autoguvernare locală şi pentru democraţie locală, se arată în rezoluţia adoptată de reuniune, intitulată: "Declaraţie referitoare la o soluţie politică privind autoguvernarea."

Participanţii îndeamnă în această declaraţie la crearea unei regiuni autonome din care să facă parte mai multe provincii care se învecinează cu Diyarbakir şi care să ţină cont de afinităţi culturale, economice şi geografice.

Îndemnul ar putea să conducă la o escaladare a conflictului dintre kurzi şi Guvernul turc, în contextul în care Ankara se opune cu înverşunare creării unui stat kurd.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat duminică, într-un discurs, că Turcia nu va permite niciodată formarea altui stat în interiorul frontierelor sale.

ONG-ul sirian a afirmat că "realizatorul Naji Jerf, tatăl a doi copii, a fost asasinat astăzi de gloanțele unui pistol la Gaziantep în Turcia;, scrie Agerpres.ro.

Potrivit mass-media turce, acest opozant în vârstă de 37 de ani lucra la un documentar despre masacrele comise de jihadiștii din SI.A fost lovit la cap de un glonț în timp ce se plimba pe stradă și transportat la spital unde a decedat", a precizat site-ul de informații on-line T24.



Sursă foto+text:  www.realitatea.net
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii