Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 2 noiembrie 2015 5 sfinţi mucenici şi faptele pentru care sunt trecuţi în calendarele ordodoxe

ro

02 Nov, 2015 01:45 1961 Marime text
Sfinţii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Agapie au fost creştini persani şi au primit mucenicia în vremea împăratului Sapor al ÎI-lea (339-379).

Pentru că au mărturisit că sunt creştini au fost supuşi celor mai crunte torturi. În vremea întemniţării lor, îngerul Domnului s-a coborât de mai multe ori şi o dată şi Hristos, în chipul unui bărbat cu faţa luminoasă ca soarele, spre a-i întări în răbdarea suferinţelor.
Prin rugăciunile lor, au dărâmat idolul lui Die, au amuţit pe Sapor şi tot prin rugăciunea lor, i s-a dezlegat limba. Datorită acestor minuni, mulţi păgâni au primit credinţă în Hristos.
Aftonie, unul dintre torţionari, a crezut în Hristos şi a strigat cu glas mare: "Mare este Dumnezeul Creştinilor!" Pentru această el a fost omorât pe loc, împreună cu alţi creştini persani.

Apoi împăratul a poruncit că Achindin, Pegasius şi Anempodistus să fie cusuţi în piei de animale şi aruncaţi în mare. Dar Sfântul Aftonie s-a arătat din cealaltă lume, însoţit de trei îngeri luminoşi, i-a apucat pe cei aruncaţi, i-a dus la ţărm uscat şi le-a dat drumul.
Elpidifor a fost unul dintre nobilii de la curtea împăratului. Mărturisind că este creştin, a fost osândit la moarte de împărat, prin decapitare. Împreună cu el, au mai fost ucişi atunci şapte mii de creştini persani.
Potrivit Sfinţilor Părinţi, Achindin, Pegasius şi Anempodistus, au fost aruncaţi într-un cuptor de foc împreună cu douăzeci şi opt de soldaţi şi cu mama împăratului, că pedeapsa pentru credinţă în Hristos. Astfel şi-au dat viaţă aceşti sfinţi mucenici.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii