Sfaturi de la experţi pentru masa de Paşti Cum trebuie să arate carnea, peştele, ouăle şi vinul
Sfaturi de la experţi pentru masa de Paşti:Cum trebuie să arate carnea, peştele, ouăle şi vinul
04 May, 2013 10:46
ZIUA de Constanta
1742
Marime text
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protectia Consumatorilor dau câteva sfaturi celor care se află la cumpărături pentru masa de Paşti.
Carnea de miel
Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.
Peşte
La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Ouă
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
Vopsea de ouă
Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);
Vin
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
Verificati etanseitatea recipientelor.
Carnea de miel
Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade C.
Peşte
La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna; in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Ouă
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
Vopsea de ouă
Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);
Vin
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
Verificati etanseitatea recipientelor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii