Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 57 de ani de la moartea lui George Bacovia

ro

22 May, 2014 09:42 6654 Marime text
Astăzi s-au împlinit 57 de ani de la moartea lui George Bacovia. Despre Bacovia s-a spus că este un poet simbolist. Criticii au remarcat ulterior că îşi depăşeşte epoca şi a fost recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă.
Numele său real este George Andone Vasiliu, pseudonimul Bacovia ar putea avea legătură cu oraşul său natal, Bacău, care provine din latinescul Bacovia. La doar şase ani învăţa germană. Era bun la desen, caligrafie, muzică şi gimnastică. A dirijat orchestra liceului din care făcea parte şi s-a dedicat scrierii poeziilor. Poemul „Plumb”, unul dintre cele mai importante volume ale sale, a fost inspirat de o vizită la un cavou din cimitirul din Bacău.
Încă din timpul vieţii, Bacovia a fost distins cu numeroase premii pentru calităţile sale literare, printre care se numără premiul pentru volumul „Plumb” din partea Ministerului Artelor, premiul pentru poezie al Societăţii Scriitorilor Români, împreună cu Lucian Blaga, „Premiul Naţional de poezie” împreună cu Tudor Arghezi.
Din cauza stărilor depresive, Bacovia a fost internat de două ori la sanatoriul de boli nervoase din Bucureşti. Ultima parte a vieţii o petrece ca pensionar, la Bucureşti.
A murit în anul 1957, la 76 de ani, şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Pe mormântul lui se poate citi: “Ascultă cum din adâncuri/Pământul la dânsul ne chiamă”.
În anul 1971, când a avut loc şi prima ediţie a Festivalului „George Bacovia”, a fost deschisă Casa Memorială „George Bacovia” din Bacău şi a fost dezvelită statuia poetului din centrul oraşului. De-a lungul anilor, poeziile lui Bacovia au fost puse pe muzică şi interpretate de numeroşi artişti precum Nicu Alifantis şi Tudor Gheorghe. 
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii