Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul Harinvest ASF a sesizat DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR

ro

18 Mar, 2014 02:46 2048 Marime text
ASF a sesizat DIICOT pentru manipularea pietei de capital de catre un fost broker de la BCR si in legatura cu suspiciuni legate de trei angajati ai bancii, a amendat cu 10.000 lei directorul general al Depozitarului Central si cu 7.000 lei patru angajati ai SSIF Broker, in cazul Harinvest, scrie hotnews.ro.
Masurile si sanctiunile au fost decise luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la finalul operatiunilor de control derulate la BCR, SSIF Broker si Depozitarul Central in privinta implicarii acestora in cazul fraudei de la casa de brokeraj Harinvest din Ramnicu Valcea. Controalele au inceput pe 8 ianuarie si au vizat tranzactiile realizate in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013 in cazul BCR si Depozitarul Central, iar la SSIF Broker in perioada septembrie 2012 - noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis, luni, de ASF, citeaza Mediafax.

In cazul fraudei, brokerul Maria Voinea de la Harinvest ar fi vandut actiunile din portofoliile a 48 de clienti pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzactionarea de produse structurate emise de Erste si SSIF Broker. BCR si SSIF Broker au fost contraparti in tranzactii derulate de brokerul de la Harinvest.

In privinta Bancii Comerciale Romane, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzactiile de tip sell-out (vanzare fortata, cand un broker nu poate deconta tranzactiile - n.r.), precum si cele corelate cu acestea, derulate de banca in perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, avand contraparte SSIF Harinvest.

"ASF a concluzionat ca persoane din cadrul societatii (BCR -n.r.), prin actiunile intreprinse, au realizat tranzactii care au dat semnale false si au indus in eroare investitorii si posibilii investitori in legatura cu cererea si oferta de actiuni pentru un numar de 9 emitenti si au mentinut la un nivel anormal pretul actiunilor pentru doi dintre cei noua emitenti (in raport cu pretul istoric inregistrat de aceste actiuni in perioada anterioara), realizand astfel actiuni de manipulare a pietei. Prin urmare, ASF a decis sa sesizeze PICCJ - DIICOT pentru savarsirea faptei de manipulare a pietei pentru o persoana care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF in cadrul BCR; existenta unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajati din cadrul BCR la realizarea actiunii de manipulare a pietei", se arata in comunicatul transmis de ASF.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii