Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, semnatară a Pactului de la Amsterdam, o agendă urbană pentru reducerea sărăciei

ro

02 Jun, 2016 00:15 1687 Marime text
În perioada 29- 30 mai, Președinția Uniunii Europene a Olandei și Ministerul olandez al Internelor și Relațiilor au organizat la Amsterdam întâlnirea informală a miniștrilor responsabili cu planificarea și dezvoltarea urbană. Subiectul principal al reuniunii l-a reprezentat procesul de elaborare a Agendei Urbane a Uniunii Europene (UE).
 
România a fost reprezentată de Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
 
Miniștrii participanți au semnat Pactul de la Amsterdam, o agendă urbană pentru reducerea sărăciei şi creşterea eficienţei energetice în oraşele europene, considerat de specialiști un document “istoric”, deoarece marchează creșterea  investițiilor în domeniile cheie ale Agendei Urbane a UE.
 
În cadrul reuniunii, delegația MDRAP a susţinut includerea unor prevederi adaptate la provocările cu care se confruntă România în domeniul dezvoltării teritoriale și urbane în cadrul documentelor ce vor fi elaborate în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene și în cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene a unor prevederi adaptate la provocările cu care se confruntă România în domeniul dezvoltării teritoriale și urbane.
 
Pactul de la Amsterdam structurează procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE pe baza celor trei piloni – îmbunătățirea legislației, îmbunătățirea finanțărilor și a cunoștințelor în domeniul urbanismului. Cuprinde cele 12 teme prioritare: integrarea migranților și refugiaților, calitatea aerului, sărăcia urbană, locuire, economia circulară, locuri de muncă și aptitudini în economia locală, adaptarea climatică, tranziția climatică, utilizarea durabilă a terenurilor și a soluțiilor bazate pe natură, mobilitatea urbană, tranziția digitală, achiziții publice inovatoare și responsabile.
 
„Pentru toate aceste teme prioritare vor fi dezvoltate parteneriate între statele membre, Comisia Europeană, autoritățile publice locale, platforme de cooperare și schimb de experiență la nivel european, structuri asociative, etc. Până în prezent au fost dezvoltate parteneriate pentru primele 4 teme, respectiv: integrarea migranților și refugiaților, calitatea aerului, sărăcia urbană și locuire, coordonate de către Olanda și Slovacia. În cadrul acestor parteneriate sunt înscrise și 2 municipii din România: Timișoara - în parteneriatul pentru sărăcia urbană și Constanța -în parteneriatul pentru calitatea aerului”, conform unui comunicat. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii