Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiză Riscuri economice

ro

05 May, 2015 00:01 1176 Marime text
 
Restauraţia pensiilor speciale este considerată «o reparaţie», deşi sunt de trei ori mai mari decât pensiile obişnuite, cu o treime peste salariul mediu net şi aproape duble faţă de salariile din învăţământ şi sănătate. Modificări majore sunt aşteptate şi în salarizarea bugetarilor. Politicile privind pensiile şi salariile redevin principalele riscuri atât pentru buget, cât şi pentru economie.
 
«Nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar îndreptăm greșelile din trecut și era necesar acest lucru», astfel a justificat prim-ministrul Victor Ponta decizia politică de a reveni la calcularea pensiilor din apărare, poliţie şi servicii secrete după vechea lege, modificată în 2010, şi de a arunca la coş principiul contributivităţii. Conform Legii 164/2001, pensiile speciale se stabileau ca procentaj – între 60% şi 64% – din solda lunară brută din ultima lună de activitate, care includea solda de grad la data trecerii în rezervă.
 
Din 2011, pensiile speciale au fost recalculate, guvernul de atunci mizând pe economii bugetare de cel puţin 500 milioane de euro. Contrar aşteptărilor, cheltuielile au crescut cu un miliard de lei. Datele Consiliului Fiscal arată că „nedreptatea“ recalculării din 2011 a dus, de fapt, la creşterea pensiilor cu 30%. „Pensiile militare recalculate sau revizuite, conform prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au crescut în urma recalculării cu circa 30% (pensia medie) în perioada 2010-2012, în condițiile în care prognozele inițiale indicau o scădere a acestora în urma aplicării principiului contributivităţii“, constată raportul Consiliului Fiscal din 2012.Noua lege aprobată de guvern va însemna noi creşteri pe care guvernul nu s-a grăbit să le facă publice.

Sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii