Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei Gheorghe Nemeş, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

ro

14 Aug, 2014 15:00 1333 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj - Biroul teritorial Bana Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de  libertate, a inculpaților:
Ovidiu - Gheorghe Nemeş , primar al municipiului Sighetu Marmaţiei,  pentru  săvârşirea  infracţiunii de abuz  în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul 
Ioan Bărbuş, director executiv economic al Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei,  pentru  săvârşirea  infracţiunii de abuz  în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 14 octombrie 2013, inculpatul Nemeş Ovidiu Gheorghe, în calitate de primar al Municipiului Sighetu Marmaţiei, a încheiat, în mod nelegal,  un contract de asistenţă juridică cu un avocat şi a dispus în aceeaşi zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către avocatul respectiv, reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva  unei societăţi comerciale.
În perioada februarie – martie 2014, inculpatul Bărbuş Ioan, în calitate de director economic în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, a contactat un alt avocat , a purtat discuţii cu acesta, cu privire la încheierea unui contract de consultanţă juridică cu Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, fără a fi împuternicit în acest sens. La data de 4 martie 2014, a semnat, în mod nelegal, un contract de asistenţă juridică şi a efectuat plata sumei de 10.000 lei, reprezentând onorariu,  de 10.000 lei, reprezentând servicii juridice acordate de către avocat  Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, respectiv redactarea unei cereri de revizuire.
Ca urmare a acestor fapte, a fost creat un prejudiciu în dauna bugetului local al Primăriei municipiului Sighetu-Marmaţiei, în sumă de 24.800 lei, respectiv de 10.000 lei, întrucât cele două contracte de asistenţă juridică au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condiţiile în care,  primăria Sighetu Marmaţiei  are compartiment juridic la care sunt angajaţi consilieri juridici, plătiţi pentru prestarea de servicii juridice
S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost restituite primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei la finalul anchetei penale desfăşurate în prezentul dosar penal .

Concret, situaţia de fapt detaliată este următoarea:

La data de 08.11.2009, inculpatul Nemeş Ovidiu – Gheorghe, atunci în calitatea de viceprimar al municipiului Sighetu Marmaţiei, împreună cu inculpatul Bărbuş Ioan şi un consilier juridic au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială, având ca obiect închirierea a 10 automate de vânzare a tichetelor de parcare, către Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, fără respectarea dispoziţiilor privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale şi a încălcării dispoziţiilor legale, la data 11.02.2013,  Tribunalul Maramureş a obligat primăria municipiului Sighetu-Marmaţiei să plătească suma totală de 703.348,78 lei către societatea comercială, suma fiind şi  executată din conturile primăriei.
De altfel, faptele respective au constituit obiectul unui dosar penal pentru care Nemeş Ovidiu – Gheorghe, Bărbuş Ioan şi consilierul juridic au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie  (vezi comunicat nr 426/VIII/3 din 11 aprilie 2014).
Pe parcursul cercetărilor penale, din dosarul penat menționat, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, inculpaţii Nemeş Ovidiu – Gheorghe şi Bărbuş Ioan au încheiat contracte de asistenţă juridică, cu două cabinete individuale de avocat, în numele Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, pentru formularea unei plângeri penale şi respectiv a unei cereri de revizuire, împotriva societății comerciale, cu încălcarea prevederilor legale.
Astfel, în luna octombrie 2013, inculpatul  Nemeş Ovidiu – Gheorghe a luat legătura cu un avocat din cadrul Baroului Maramureş, căruia i-a solicitat să analizeze toate înscrisurile, inclusiv  hotărârile judecătoreşti, privind relaţia contractuală a Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei cu societatea comercială, pentru a demara alte proceduri judiciare, în vederea schimbării situaţiei de fapt prin care Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei a fost obligată, în final, la plata sumei de 703.348,78 lei.
La data de 14.10.2013, inculpatul Nemeş Ovidiu – Gheorghe a încheiat un contract de asistenţă juridică cu avocatul respectiv şi a dispus în aceeaşi zi plata sumei de 20.000 lei fără T.V.A. (24.800 lei cu T.V.A. inclus) către acesta , reprezentând plata unor servicii juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei, şi anume redactarea unei plângeri penale împotriva societății comerciale.
Cu toate că suma de bani a fost achitată, în aceiaşi zi, plângerea penală nu a fost redactată, iar la data de 16.05.2014, avocatul a denunţat unilateral contractul de asistenţă juridică, susţinând că acest contract nu a fost pus în executare, astfel că nu a produs consecinţe juridice, iar împuternicirea avocaţială nu a fost utilizată.
În luna februarie 2014, inculpatul Bărbuş Ioan, fără a fi împuternicit de primarul municipiului Sighetu Marmaţiei sau Consiliul local al municipiului Sighetu Marmaţiei, a purtat discuţii cu un alt avocat, în vederea redactării şi susţinerii unei cereri de revizuire a hotărârii judecătoreşti prin care, Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei a fost obligată la plata sumei de peste 700.000 lei, către societatea comercială.
La data de 04.03.2014, acesta a încheiat şi semnat un contract de asistenţă juridică cu avocatul respectiv.
La data de 05.03.2014, inculpatul Bărbuş Ioan a efectuat plata sumei de bani reprezentând onorariu, respectiv  de 10.000 lei, pentru serviciile juridice acordate de către avocat în favoarea Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei.
S-a constatat că sumele de bani, reprezentând onorarii, plătite cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost restituite Municipiului Sighetu Marmaţiei la finalul anchetei penale desfăşurate în prezentul dosar penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş.
Precizăm că persoanele respective au mai fost trimise în judecată într-un dosar separat, pentru infracţiuni similare ( vezi comunicat nr 426/VIII/3 din 11 aprilie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii