Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Întoarcerea de la târg” de Nicolae Grigorescu

ro

06 Oct, 2014 09:13 8145 Marime text
Născut pe 15 mai, în satul Pitaru, din judeţul Dâmboviţa, Nicolae Grigorescu a fost al şaselea copil al lui Ion şi al Mariei Grigorescu şi primul dintre fondatorii picturii române moderne. După moartea tatălui său, s-a mutat în Bucureşti, la o mătuşă, unde a fost ucenic la atelierul pictorului ceh Anton Chladek.
A executat icoane şi picturi murale pentru biserici, apoi, la intervenţia lui Mihail Kogălniceanu, a primit o bursă de studiu la Şcoala de Belle-Arte din Paris. Grigorescu a participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878 ca pictor de front, realizând numeroase desene şi schiţe, ce au stat la baza unor compoziţii.
Grigorescu a slujit pictura și, prin intermediul ei, identitatea românească. De-a lungul întregii vieți, pictorul a manifestat o nevoie acută de a călători, fiind mereu în căutarea inspirației. Nicolae Grigorescu s-a stins din viaţă la Câmpina. În atelierul său, pe şevalet, a rămas neterminată ultima lucrare, „Întoarcerea de la bâlci”.  
„Întoarcerea de la târg” se încadrează în ceea ce criticii de artă numesc „perioada albă”. Paleta de culori este restrânsă la tonalitățile alb-cenușii, ce dau impresia de ceaţă sau praf. Motivul ţăranului apare cu recurenţă în portretele şi compoziţiile lui Grigorescu, figurile oamenilor din popor căpătând o valoare simbolică.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii