Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul Cod Rutier. Amenzi mai mari pentru şoferii neatenţi

ro

19 Mar, 2014 18:07 3168 Marime text

Noul cod rutier, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, aduce şoferilor mai multe motive pentru atenţie sporită în trafic.
Conform ultimelor schimbări, amenda maximă pentru şoferi poate ajunge până la 9.600 de lei. Aceasta se aplică în cazul depăşirii vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe şi provocării unui accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale. Alte schimbări vizează mărirea perioadei de suspendare a permisului de conducere. În cazul în care accidentul provocat de depăşirea vitezei cu peste 60 de kilometri se soldează cu două victime, această perioadă poate ajunge la 2 ani.
Potrivit proiectului, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat o cantitate de alcool ce produce o alcoolemie de 0.15 mg/litru alcool pur în aerul expirat este interzisă şi se pedepseşte cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 180 de zile. În cazul în care alcoolemia depăşeşte 0.5 mg/l alcool pur în sânge, vinovatul va fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Şi abaterile mai puţin grave vor fi mai aspru sancţionate confrom proiectului. Astfel, şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte amendă şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de până la trei luni.
În cazul în care amenda nu este achitată în termen de 30 de zile, şoferului îi va fi suspendat permisul de conducere.
După ce a luat în calcul varianta promovării Noului Cod Rutier prin Ordonanţă de Urgenţă, premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul va fi transmis spre dezbatere, Parlamentului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii