Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Burlacu, pentru ziarul Bursa Portul Constanţa, un ultim tun imobiliar pentru autorităţi

ro

28 May, 2014 08:17 2592 Marime text
Sindicaliştii din Portul Constanţa acuză autorităţile locale că ar dori să dea "un ultim tun imobiliar", prin intenţia Guvernului să transfere un pachet de 13% din acţiunile Portului la Consiliul Local, a declarat Mircea Burlacu, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, pentru bursa.ro
     "Această Companie Naţională «Administraţia Porturilor Maritime» (APMC) este o autoritate care are în subconcesiune de la statul român 4500 de hectare de teren", ne-a declarat domnul Burlacu, adăugând: "Cine are această subconcesiune, are controlul Portului.
     Statul nu a rezolvat de 20 de ani problema subconcesiunii domeniului portuar către operatorii economici".
     Conform propunerii Guvernului, structura acţionariatului APM, în urma transferului, ar fi: 33% Consiliul Local Constanţa, 33% Ministerul Transporturilor, 20% Fondul Proprietatea şi 14% din acţiuni să fie listate pe Bursă.
     În opinia lui Burlacu, scopul listării la Bursă nu ar fi decât obţinerea unei cotaţii a acţiunilor Portului: "Ulterior, nu îi va împiedica nimeni să tranzacţioneze acţiunile cum vor. Nu poate exista un interes comun între stat şi consiliul local. Cerem ca statul să renunţe la această idee. Dacă vor transparenţă, pot foarte simplu să treacă regulile din legea pieţei de capital în statutul companiei".
     Recent, Dan Şova a declarat că a cerut Comisiei Europene să se pronunţe cu privire la intenţia autorităţilor române să transfere un pachet de 13% din Portul Constanţa la administraţia locală. Domnia sa a precizat că, ulterior, se vor începe procedurile pentru obţinerea avizelor din partea Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei.
     Cu toate acestea, sindicaliştii nu au renunţat la proteste.
     "Nu facem acţiuni de protest după părerile domnului Şova", ne-a spus Mircea Burlacu, adăugând: "Nu ne interesează părerile sale".
     Acesta ne-a mai precizat că protestele au şi o altă conotaţie: "Cerem desfiinţarea Republicii Mazăre!".
     Mircea Burlacu a mai precizat, pentru bursa.ro, că aşteaptă o reacţie din partea premierului Victor Ponta: "Aşteptăm de la Victor Ponta, pentru că el este şeful Guvernului, cel care are în mână destinele noastre, să ne cheme la o discuţie. Probabil că fuge de argumentele noastre. Altfel, nu văd de ce nu se întâlneşte cu noi, deşi am cerut acest lucru de nenumărate ori".
     Protestele FNSP, care face parte din Blocului Naţional Sindical, sunt susţinuţi şi de Organizaţia Patronală "Operatorul Portuar" Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii