Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Transporturilor vrea să extindă regimul de zona liberă în portul Midia

ro

13 Sep, 2013 18:46 1487 Marime text
Ministerul Transporturilor vrea sa extinda regimul de zonă liberă în porturile maritime aflate în administrarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța. "Se extinde regimul de zonă liberă în portul Midia, pe o suprafaţă de teren de 2.337.491,00 m2, conform delimitării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre", se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului. In acest moment, exista regim de zona libera in porturile Constanta si Basarabi. Prin extinderea regimului de zonă liberă în portul Midia, operatorii economici vor beneficia de facilităţi vamale.

În porturile Constanţa şi Basarabi, unde s-a instituit regimul de zonă liberă, operatorii economici beneficiază de facilităţi vamale. "Situaţia creată a dus la dezvoltarea de noi facilităţi pentru operarea mărfurilor şi implicit la creşterea traficului de mărfuri. În vederea continuării acestei dezvoltări se propune extinderea regimului de zonă liberă în portul Midia. Portul Midia, cu o suprafaţă totală de 8.338.949 m2 din care suprafaţa teritoriilor portuare de 2.337.491,00 m2 şi 6.001.458,00 m2 acvatoriu portuar, a fost proiectat şi construit pentru a pune la dispoziţie operatorilor economici facilităţi portuare pentru operarea mărfurilor generale, a animalelor vii, a produselor petroliere brute şi rafinate. (...)Digurile de Nord şi de Sud au o lungime totală de 6,97 m iar portul dispune de 14 dane cu o lungime totală a cheului de 2,24 km. În urma lucrărilor de dragaj efectuate, adâncimea apei a crescut la 9 m la danele 1-4 de descărcare petrol brut, permiţând astfel accesul tancurilor petroliere având pescaj maxim de 8 m şi 20.000 dwt. În incinta portului s-a finalizat cel mai mare terminal maritim de gaz petrol lichefiat (GPL) din ţară, cu o capacitate de stocare de 4.000 mc, cu potenţial de a deveni unul dintre cele mai importante terminale din piaţa de gaz petrol lichefiat din Europa Centrală şi de Est. Infrastructura portuară a portului permite dezvoltarea unor terminale specializate care vor duce la creşterea traficului de mărfuri", se arata in nota de fundamentare.

Prin proiectul de Hotărâre a Guvernului se va extinde regimul de zonă liberă în portul Midia pe o suprafaţă de teren de 2.337.491,00 m2. Prin extinderea regimului de zonă liberă în portul Midia, operatorii economici vor beneficia de facilităţi vamale şi, totodată, se vor dezvolta şi moderniza noi facilităţi pentru operarea mărfurilor, care vor duce la creşterea traficului de mărfuri în port, se mai arata in nota de fundamentare.

Sursa: Hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii