Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul transmis de MAE tuturor vorbitorilor de limbă română

ro

31 Aug, 2015 16:02 2466 Marime text
 
Ministerul Afacerilor Externe a salutat astăzi celebrarea Zilei Limbii Române, prilej de prețuire a moștenirii lingvistice și culturale pentru români, oriunde s-ar afla, dar și pentru toți cei care cunosc, scriu, învață și vorbesc limba română.  
 
Cu acest prilej, a transmis următorul mesaj:
 
„Pentru comunitățile românești din străinătate, limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, cât  și un factor de coeziune în cadrul comunităților. De asemenea, limba este un instrument de afirmare a latinității poporului român, un liant care structurează profilului nostru identitar, factorul care dă forţă şi vitalitate creațiilor culturale și spirituale ale românilor. Limba ne oferă sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun, iar ziua de 31 august este o zi specială, evidențiind acest caracter unitar al limbii, culturii şi al civilizaţiei noastre.” A declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.
 
Ministrul a mai adăugat faptul că „Ziua Limbii Române este sărbătorită în țară și în străinătate, inclusiv la misiunile noastre diplomatice, prin evenimente ce aduc un omagiu istoriei şi culturii române şi contribuţiei importante a limbii române, care acum este limbă oficială a Uniunii Europene, la patrimoniul cultural european şi universal.”
 
Data de 31 august a fost declarată în România, prin adoptarea de către Parlament, Ziua Limbii Române. De asemenea, data de 31 august 1989  corespunde momentului în care, la Chişinău, a fost legiferată revenirea la scrierea în grafie latină, și a constituit un moment de cotitură pe drumul pe care Republica Moldova a decis să-l parcurgă de la totalitarism spre democraţie, libertate şi prosperitate.



Sursă foto: beirut.mae.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii