Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista eligibililor pentru Arhiepiscopia Buzăului şi a Vrancei. Printre ei şi un constănţean

ro

18 Feb, 2013 09:11 1956 Marime text

Sinodul Mitropolitan va desemna astăzi candidaţii eligibili pentru postul de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei."În general se ţine seama de dorinţa locală", a declarat sâmbătă Patriarhul Daniel cu privire la alegerea noului arhiepiscop. La parastasul de 40 de zile în memoria fostului arhiepiscop Epifanie Norocel, Oprişan a dat din coate pentru a ajunge lângă Patriarh.

Patriarhul Daniel a anunţat sâmbătă la Buzău calendarul alegerilor următorului Arhiepiscop. „Luni, 18 februarie, se va întruni la Bucureşti Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei pentru a desemna doi candidaţi în vederea alegerii, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române. Aceştia se desemnează prin vot consultativ. De asemenea, la 19 februarie, Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei tot la Bucureşti pentru consultare. Adunarea are dreptul să confirme pe cei care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus. Aceşti doi sau trei candidaţi vor merge la Sinodul BOR şi acolo se va face propriu zis alegerea. Prima parte este consultare a ierarhilor din zonă, a preoţilor şi mirenilor reprezentaţi în Adunarea Eparhială şi, aşa cum prevăd Sfintele Canoane, episcopii sunt aleşi de către Sinodul Episcopilor. Sinodul alege din cei doi sau trei candidaţi sau dacă se consideră că este necesar să fie şi un al patrulea, va alege din patru. În general se ţine seama de dorinţa locală, însă dacă cei care sunt propuşi nu sunt cei mai buni, sau dacă sunt alţii mai buni, Sinodul are dreptul să adauge pe al patrulea pe listă. Desigur alegerea se face prin vot secret astfel în data de 28 februarie va avea loc alegerea noului Arhiepiscop, iar pe 10 martie, la Buzău va avea loc întronizarea", a declarat Întâistătătorul Bisericii.

PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Varsanufie, vicarul Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi PS Ciprian, vicarul Patriarhiei Române, sunt candidaţii cu cele mai mari şanse să ajungă pe scaunul arhiepiscopal de la Buzău. Sambătă, pe lista scurtă intrase şi Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, în varstă de 62 de ani, care este din 1994 întâistătător al Arhiepiscopiei cu sediul la Miercurea-Ciuc. Printre numele eligibile se numără şi cel al ÎPS Casian de la Galaţi, născut în comuna Lopătari din judeţul Buzău, mulţi văzând posibila sa alegere ca „o mutare mai aproape de casă".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii