Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea votului prin corespondenţă va putea fi aplicată la următoarele alegeri?

ro

25 Aug, 2015 07:51 1567 Marime text
 
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a anunţat că AEP va elabora, în timp util, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru a fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016. Ea a subliniat că legea votului prin corespondenţă va asigura accesul diasporei la vot doar dacă vor fi identificate soluţii care să asigure deopotrivă "garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român".
Ana Maria Pătru a subliniat că este necesară înregistrarea românilor din diaspora şi securizarea circuitului de transmitere a corespondenţei şi a documentelor de vot, precum şi evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.
Preşedintele AEP a declarat că va invita la discuţii reprezentanţi ai Companiei Naţionale Poşta Română S.A., Companiei Naţionale Imprimeria Naţională S.A., precum şi ai Ministerului Afacerilor Externe, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondenţă.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii privind votul prin corespondenţă care să fie înaintat AEP, instituţia urmând să transmită un proiect pe care trebuie un consens din partea partidelor.  
Legea trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale.


sursa foto: dw.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii