Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini spectaculoase din spaţiul cosmic Furtuni uriaşe pe planeta Uranus

ro

12 Aug, 2014 19:00 2249 Marime text
Furtuni uriaşe au loc în atmosfera planetei Uranus, iar astronomii au reuşit recent să obţină imagini impresionante ale fenomenelor folosind telescoape terestre.
 
Astronomii au reuşit să obţină imagini spectaculoase ale furtunilor ce au loc pe Uranus, cu ajutorul instrumentelor de la Observatorul Keck, de pe vârful vulcanului Mauna Kea din Hawaii. Fenomenele pot fi observate însă şi de astronomii amatori, fără a avea nevoie un telescop foarte performant, potrivit dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.
 
Fotografiile arată pete foarte strălucitoare în atmosferă, în regiunea Polului Nord al planetei, iar una dintre furtunile observate a fost descrisă de astronomi ca fiind "monstruoasă". Uranus are o atmosferă foarte densă, iar vânturile pot atinge viteze de 900 de kilometri pe oră. Totodată, furtunile ating dimensiuni ce pot depăşi mărimea continentelor de pe Terra, iar temperatura medie este de minus 220 de grade Celsius.
 
Oamenii de ştiinţă cred că furtunile sunt cauzate de gradul extrem de înclinare al axei planetei. Pământul are anotimpuri datorită axei înclinate - emisfera înclinată către Soare primeşte mai multă lumină şi căldură de la Soare, comparativ cu emisfera mai îndepartată.
 
Astronomii spun că unghiul extrem de înclinare este responsabil pentru anotimpuri care durează 21 de ani pe Uranus şi temperaturi extrem de scăzute.
 
Sursa foto: keckobservatory.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii