Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monica Macovei „Îi cer președintelui Iohannis să retrimită în parlament legea alegerilor locale”

ro

14 May, 2015 17:15 1210 Marime text
 
Europarlamentarul Monica Macovei, președintele M 10, a declarat astăzi, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, că-i cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament legea privind alegerile locale, deoarece primarii și președinții consiliilor județene trebuie să fie aleși în două tururi de scrutin, informează Agerpres.

„Doresc să încep cu o revendicare, o solicitare pe care am făcut-o  președintelui Iohannis, anume să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale, pentru că așa cum s-a votat, primarii sunt aleși din primul tur, ceea ce înseamnă că pot fi aleși cu 12-15%, iar președinții de consilii județene sunt aleși, potrivit noii legi, dintre consilierii județeni, nu mai sunt aleși de cetățeni. Asta face că rețeaua de baroni locali să continue să existe, asta face ca reprezentativitatea primarilor și a președinților de consilii județene să fie foarte mică și asta duce la lista oricărei competiții de proiecte în folosul comunității", a menționat Monica Macovei.

Aceasta a spus că în scrisoarea pe care i-a trimis-o între cele două tururi de scrutin candidatului la Președinție Klaus Iohannis era și un punct referitor la alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi, lucru pe care Iohannis l-ar fi acceptat.

„Unul din cele 10 puncte ale scrisorii pe care i-am trimis-o domnului Iohannis între turul 1 și 2, spunându-i că dacă le acceptă, atunci îndrum electoratul să-l voteze în turul 2, este acesta: alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi. Plus scăderea pragului electoral, plus limitarea la două mandate. E punctul 8 din cele 10 puncte ale scrisorii. Ne amintim cu toții cum a spus că acceptă aceste solicitări cu bucurie, am citat, ca atare aștept și eu cu nerăbdare să retrimită legea în Parlament", a completat Monica Macovei.

Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, „dacă se menține acest sistem cu alegerea din primul tur, rețeaua de baroni locali și de furat din banul public rămâne neatinsă".



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii